IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо S&P 500 чертае погрешна картина за американската икономика?

Печалбите на общо 27-те милиона американски фирми са по-слаби, отколкото тези на борсовите концерни – предвестник на рецесия

16:45 | 18.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реално ли е това, което се случва на&nbsp;Wall Street? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реално ли е това, което се случва на Wall Street? Снимка: Ройтерс

Печалбите като предупредителен сигнал

Но за експертите наблюдаваното в момента сериозно различие при развитието на печалбите в компаниите от S&P и широката маса е предупредителен знак.

Това се отнася и за американската икономика по друга причина: според някои оценки компаниите от индекса S&P 500 дават работа на само 15 до 20 процента от работната сила в САЩ. Сами по себе си те не са достатъчни, за да поддържат потреблението. Ето защо икономистите наблюдават много внимателно пазара на труда в САЩ и потреблението.

Засега пазарът на труда и потреблението в страната все още се развиват много добре. Нивото на безработицата в САЩ падна до най-ниското си равнище от 50 години през ноември. „По-скоро слабите печалби на корпорациите все още не са довели до уволнения“, пояснява Андерсън от Principal Global Investors. Според редица проучвания потребителите в САЩ също са уверени.

Потреблението влиза във фокуса

Но Андерсън се опасява, че това може да се промени. Причината е очевидна: ако фирмите като цяло са по-малко рентабилни, обикновено се предвижда преструктуриране, икономия на разходите и съкращения.

Това от своя страна би отслабило потреблението в САЩ, което представлява две трети от икономическата продукция в страната. Резултатът не би бил драстичен спад на икономиката, но според Мюлер би представлявало „лека рецесия“.

Въпреки това перспективите за американската икономика все още са положителни. Първичното търговско споразумение, обявено през миналата седмица между САЩ и Китай за отказ от по-нататъшни мита и частично намаляване на вече наложените такси върху вноса, разкраси още малко перспективите за американската икономика. А освен това експанзивната парична политика на Федералния резерв на САЩ също подкрепя икономиката.

Но има първи предупредителни сигнали. „За цялата икономика данните за статистиката на националните приходи са по-важни от данните в S&P 500“, подчертава Робин Андерсън. Не само икономистите, инвеститорите също трябва да имат едно на ум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
аз съм оптимист че ше я начертае съвсем скоро ама точно как си требе, че вече аман от 10г. глобализъм в гарнитура с банкери и плоскогръдни, пропагандни страници кат тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още