IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Владимир Путин се нуждае от Виктор Орбан?

Руският президент ще посети Будапеща в опит да разбере дали Орбан е готов да се опълчи на Германия за руските санкции

13:20 | 01.02.17 г. 7
<p>
	Владимир Путин (на преден план) и Виктор Орбан в Москва. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин (на преден план) и Виктор Орбан в Москва. Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин се готви за едно от редките си посещения в ЕС – в четвъртък (2 февруари) той ще пристигне в Будапеща за среща с унгарския премиер Виктор Орбан, пише Politico. Според изданието Путин ще разчита именно на Унгария и на променените отношения с Белия дом след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, за да събори стената от санкции, пред които е изправена Русия.

Унгария беше първата страна, която руският президент посети след анексирането на Крим, припомня още изданието. Сега Путин ще се срещне с Виктор Орбан, който все повече се превръща в евроскептик, а надеждата на Кремъл е именно чрез него да бъде оказан натиск върху ЕС, за да бъдат премахнати санкциите.

През последните две години Виктор Орбан играе все по-важна за Русия роля, смята Андрас Деак, анализатор в Института по световна икономика към Унгарската академия на науките. „По време на кризата с мигрантите той показа, че може да повиши нивото си от гледна точка на политиката на ЕС и се превърна в един вид алтернатива на либералната идея в ЕС“, коментира той.

„Будапеща е една от малкото столици в ЕС, където президентът Путин може да се чувства свободен, да се среща с политици, които споделят неговите възгледи за света“, допълва Димитри Тренин, директор на московския „Карнеги Център“.

Официално двамата лидери ще обсъдят проекти от взаимно значение, сред които и разширението на АЕЦ „Пакш“. Politico обаче посочва, че реално единствената цел на това посещение е да си изясни позициите на Виктор Орбан за руските санкции.

„Надеждата на Русия е, че Орбан ще се обърне срещу санкциите и то не само реторично“, посочва Деак. „За руснаците е важно да намерят европейска държава, която ще направи първия ход“, отбелязва анализаторът.

Големият въпрос е как Орбан ще реагира на това. Макар и унгарският премиер да е голям скептик относно полезността на санкциите, нито той, нито другите държави, които са на това мнение – Кипър, Гърция и Италия, досега не са си позволявали да блокират решение на ЕС за налагане на ограничения. Водач на политиката на санкциите е Германия и досега нито една държава не е наложила вето на подобни решения.

В Москва виждат позитиви и от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Без силен натиск от Вашингтон някои държави в ЕС може би ще бъдат по-свободни да изразят мнението си. И ако САЩ решат да премахнат ограниченията в отношенията си с Русия, на Европа ще ѝ бъде трудно да продължи със своята политика в това отношение.

В Будапеща преобладава мнението, че санкциите срещу Русия всъщност са в ущърб на ЕС. Външният министър на страната Петер Сиярто коментира, че страната не налага вето, за да не стане причина за разрушаване на единството в общността. Той посочи в интервю за „Коммерсант“, че не само Унгария е срещу санкциите, а няколко държави, но при гласуването всяка остава сама за себе си.

Всъщност премиерът Виктор Орбан работи за сближаване с Русия още с идването си на власт през 2010 година, посочва още Politico. Оттогава той многократно е разговарял с Владимир Путин. Избирането на Тръмп пък поставя отношенията между Унгария и Русия в нова плоскост.

За Орбан с идването на власт на новия американски президент светът вече влиза в нова парадигма с много центрове на власт. Вече е свършила ерата на многостранните и идва ред на двустранните споразумения, каза унгарският премиер в своя реч на 23 януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Обича ги защото предателите са му любимият инструмент, точно както и на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
хаха ние винаги сме избирали грешната страна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Ние ще се снишим, ще се ослушаме, на къде духа вятъра и ще хванем вярната посока. Както винаги сме го правили :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Важен е и за нас тоя момент...да се види мижитурки ли сме , или имаме собствено мнение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още