IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi се стреми към нова рекордна година

Дъщерната на Volkswagen компания очаква да расте по-бързо от целия пазар

16:19 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скъпите лимузини и луксозните джипове продължават да се търсят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скъпите лимузини и луксозните джипове продължават да се търсят. Снимка: Ройтерс

Напук на всички грижи за развитието на световната икономика, германският автомобилостроител Audi се стреми към нова рекордна година.

„За 2012 г. очакваме, че възстановяването на световната икономика ще продължи. Въпреки това икономическата динамика ще се разсее", заяви днес главният изпълнителен директор на компанията Рупърт Щадлер по време на редовното годишно общо събрание на дъщерната на Volkswagen компания, показва предварително публикувана стенограма.

Все още обаче луксозната марка, подобно на конкурентите си BMW и Daimler, планира да запише ръст през тази година с по-бързи темпове от общия ръст на световния пазар за автомобили, за който експертите прогнозират увеличение от малко над четири процента.

Както и при останалите конкуренти от високия клас, автомобилният производител се възползва от огромното търсене в световен мащаб на скъпи лимузини и луксозни джипове. Целевите продажби от 1,5 милиона автомобила годишно Audi вече може да бъде реализиран по-рано от 2015 г., както се планираше. През миналата година Audi продаде 1,3 милиона коли, за първите четири месеца на тази година броят им е почти 470 000.

Преди всичко на важния китайски пазар Audi ще продължи да расте силно. В САЩ Щадлер иска да съкрати разликата до BMW, като за тази цел компанията ще построи нов завод в Мексико. По-трудно е положението в Европа, където Audi очаква продажби на нивото от предходната година или малко по-високи. Прогнозирането обаче е трудно.

„Докато в Германия, Великобритания, Франция и Русия вече забелязваме добри резултати за Audi, пазари като Италия и Испания все още се борят с трудни обстоятелства".

След най-успешната година в историята на компанията и през първото тримесечие Audi постави нови рекорди. С оперативна печалба от 1,4 милиарда  евро баварците носят лъвския пай от печалбите на VW за първите три месеца. Останалите по-малки акционери също трябва да се радват.

Въпреки че Audi принадлежи на 99% на VW, компанията е все още едно публично дружество с акционери и всяка година ги кани на Общо събрание.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още