IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki потърси изхода от американския пазар

Четвъртият по големина японски автоконцерн ще обяви фалит на своето американско дъщерно дружество

10:58 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Suzuki потърси изхода от американския пазар

Японският специалист в производството на малки автомобили Suzuki се изнася от американския пазар. Същевременно компанията обяви във вторник в Токио, че ще подаде заявление за банкрут на американската си дъщерна компания, предаде Ройтерс.

Основната причина за решението е невъзможността на компанията да постигне първоначалните си продажбени планове и да спре понижението на финансовите си резултати на фона на подема на бизнеса в Северна Америка. Решението е продиктувано още от неблагоприятните валутни курсове, ниските продажби и високите разходи за дистрибуция.

Компанията ще продължи да продава нови автомобили до изчерпването на наличните бройки в складовете, след което ще се концентрира върху продажбите на мотоциклети, високопроходими моторни превозни средства и двигатели за плавателни съдове.

Suzuki стъпи на американския пазар през 1985 г. и предложи първоначално компактния джип Samurai. През 2003 г. American Suzuki обяви амбициозната си цел за годишни продажби от над 200 000 броя, но през следващите години стана ясно, че това е изключително висока и невъзможна за постигане цел. Най-успешната година на компанията в САЩ е 2007 г., когато успява да продаде 102 000 автомобила.

През миналата година в САЩ са били продадени малко над 26 500 автомобила от японската марка. За първите девет месеца на годината продажбите на Suzuki в САЩ спадат с 4,7% до 21 188 автомобила, което отрежда на японския концерн пазарен дял от 0,2%. За сравнение пазарният дял на Toyota в САЩ е 14,4%.

До 30-и септември 2012 г. в American Suzuki са натрупани задължения в размер на 346 млн. долара (240 млн. евро), 173 млн. долара от които към свързани компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още