IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари отстъпиха преди изборите в Япония

Регионалните пазари започнаха петъчната сесия с покачвания след поредните рекорди на Wall Street

12:21 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските пазари отстъпиха преди изборите в Япония

Японските пазари приключиха петъчната сесията с отстъпления, въпреки известното покачване след отварянето на фона на предстоящите през уикенда избори в страната.

Индексът Nikkei Stock Average приключи със спад от 1,5%, отчитайки изключителна нестабилност по време на сесията, пише MarketWatch. Показателят нарасна почти c 1% в сутрешната сесия преди да претърпи тежки загуби, в това число и моментен спад с 2,7 на сто.

Нестабилността в Токио дойде в навечерието на изборите за горната камара на парламента, които се очаква да бъдат спечелени с мнозинство от управляващата Либерално-демократическата партия.

Партията на премиера Шиндзо Абе вече има мнозинство в долната камара. Предстоящите избори се очаква да засилят подкрепата към правителството на Абе в опита му да съживи икономиката на страната.

Другите основни пазари в региона също отбелязаха отстъпления. В Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,4%, докато южнокорейският Kospi завърши с понижение от 0,2 на сто.

В Хонг Конг Hang Seng отбеляза незначителен ръст от 0,08%, а основният китайски бенчмарк Shanghai Composite се смъкна с 1,5% след ускорени загуби в следобедната търговия.

Пазарите в региона започнаха деня с покачвания, след като на Wall Street Dow Jones и Standard & Poors 500 завършиха сесията в четвъртък с рекордни постижения.

Ръстовете дойдоха, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке изнесе втората част от речта си пред Камарата на преставителите. Индексите бяха подкрепени и от тримесечните резултати на някои големи компании, в това число и финансовата институция Morgan Stanley.

Междувременно рейтинговата агенция Moody's повиши перспективата пред кредитния рейтинг на САЩ от негативна до стабилна и потвърди топ рейтинга на страната ААА, което също даде оптимистични сигнали на инвеститорите.

Акциите на компании от различни сектори бяха засегнати от нестабилността на търговията в Токио. Ценните книжа на Tokyo Electron Ltd. се смъкнаха с 5,7%, Tokyo Electric Power Co. изгуби 1,2%, докато при Isuzu Motors Ltd. спадът бе с 2,1 на сто.

Акциите на строителната Lixil добавиха 0,8%, докато производителят на електрически инструменти Makita изгуби 2,4%.

Китайските строителни предприемачи претърпяха големи загуби. Ценните книжа на листнатите на борсата в Хонконг China Overseas Land & Investment Ltd. и Beijing North Star Co. отстъпиха съответно с 2,1% и 2,9 на сто. В Шанхай Poly Real Estate Group Co. изгуби 5,6 на сто, докато China Vanke Co. се смъкна с 5,4% в Шънджън.

В Сидни акциите на Santos Ltd. се смъкнаха с 3,7 на сто, след като енергийният производител отчете спад в производството и намаляване на прогнозните добиви на нефт и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още