IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на бизнеса в Азия леко се покачва през третото тримесечие

Анкетираните компании определиха глобалната рецесия като основен риск за бизнеса

10:16 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Снимка: Ройтерс архив

Доверието сред азиатските компании се повишава леко през третото тримесечие, след като преди това достигна 10-годишно дъно, но повечето дружества не планират да наемат допълнително персонал, както и не очакват техният бизнес да нарасне, тъй като продължават да виждат риск от наближаване на глобална рецесия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване. 

Индексът на бизнес настроението в Азия на Thomson Reuters/INSEAD, проследяващ прогнозата на компаниите за шест тримесечия, се покачва с пет пункта до 58 пункта. Границата от 50 пункта разделя оптимистичните виждания от песимистичните.

Последният прочит обаче означава, че индексът не се е повишавал над 65 пункта през последната година и запазва серията от слаби стойности от глобалната финансова криза през 2008-2009 г.

„Ние сме в състояние на почти постоянна несигурност, която все още не води до криза, но мисля, че в един момент ще видим и това“, предупреждава Антонио Фатас, професор по икономика, преподаващ в сингапурското бизнес училище INSEAD. „Някои инвестиции ще бъдат отложени, някои инвестиции ще бъдат спрени и малко по малко двигателят на растежа ще се забави“, добави още той.

Респондентите определиха глобалната рецесия като основен риск, преодолявайки страховете от търговска война, които бяха основен отрицателен фактор пред бизнеса през предходните шест тримесечия.

Общо 102 компании от редица сектори участваха в проучването, проведено в 11 страни от Азия и Тихоокеанския регион, където живее 45% от населението в света и е регистриран почти една трета от глобалния брутен вътрешен продукт.

Сред участниците са компании като Canon Inc, SoftBank Group Corp и Hero Moto Corp Ltd.

Проучването е проведено от 30 август до 13 септември, когато световните пазари се сблъскаха с признаци на размразяване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Търговската война също се оказа благодат за някои представители на бизнеса, тъй като предприятията се преместват от Китай в Югоизточна Азия и други страни, за да избегнат митата.

Повече от две трети от анкетираните компании планират да съкратят персонала или в най-добрия случай да запазят стабилен броя на служителите през следващите шест месеца. В същото време само 39% очакват обема на продажбите им да се увеличи.

Икономическите показатели също предполагат мрачна перспектива.

Повишаването на глобалния протекционизъм може да изтрие 0,8% от световната икономическа продукция през следващата година, предупредиха от Международният валутен фонд (МВФ) миналата седмица.

Липсата на ръст при търсенето вече засегна редица азиатски компании като Samsung Electronics Co Ltd, чиято печалба беше свита наполовина през второто тримесечие, като не подмина и производителите на автомобили - японската Mazda Motor Corp и индийската Tata Motors Ltd .

И данните, публикувани този месец, показват, че икономическите неволи на Китай се задълбочават през август, като растежът на индустриалното производство отчете най-слабото си представяне от повече от 17 години, като производството на САЩ също се свива.

Според Алвин Лийв, старши икономист в сингапурската United Overseas Bank, търговската война е най-големият двигател за икономическото забавяне, което най-вероятно ще се задълбочи, освен ако не се стигне до пробив в търговските преговори, който може да върне доверието на бизнеса и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още