IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tile мести производството си от Китай заради търговската война

Мексико, Малайзия, Виетнам и „вероятно САЩ“ биват разглеждани като бъдещи производствени центрове

16:31 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Tile обмисля да измести производството на своите проследяващи Bluetooth устройства, които помагат на клиентите да следят за местоположението на ключове, портфейли и други подобни, далеч от Китай, след като през миналия месец компанията беше засегната от нови мита.

„Най-голямото предизвикателство за компания като Tile е способността ни да прогнозираме промените в политиката на САЩ към Китай“, каза главният изпълнителен директор Си-Джей Пробър. „След последните въздействия разглеждаме други региони.“

Компанията събра 45 милиона долара в последния си кръг от финансиране в началото на тази година. Предприятието осъществява по-голямата част от производството си в Китай, но заради ескалиращата търговска война между Вашингтон и Пекин сега Мексико, Малайзия, Виетнам и „вероятно САЩ“ биват разглеждани като бъдещи производствени центрове, заяви Пробър.

„Ние извиршваме повторна оценка цялата си верига за доставки и какво, къде и как го правим“, каза той и добави, че през последните седмици „целия екип“ на Tile се е посветил на задачата да пътува до различни градове и да оценява производствените възможности.

Въпреки че е базирана в Сан Матео, Калифорния Tile е една от няколкото американски компании, които отдавна са свикнали да използват Китай като производствена база. Същите тези производители сега се стремят да намалят експозицията си в страната. Миналата година GoPro, голям производител на камери, обяви, че ще премести голяма част от производството си извън Китай, за да избегне потенциалните мита, и според говорителя си до голяма степен е постигнал целта. През август Inventec, производителят на лаптопите HP, заяви, че ще измести производството на преносими компютри за американския пазар далеч от Китай. И Apple води битка с Белия дом заради исканията на компанията за премахване на телефоните iPhone и други продукти от списъка на стоки, които ще бъдат засегнати с митата от 15 декември.

Последният кръг от мита в размер на 300 милиарда долара ще повлияе съществено на целия останал извън сегашните регулации китайски внос. Търговската война между двете най-големи икономики в света все още е в ход. Китайският вицепремиер Лиу Хе е готов да посети САЩ тази седмица за нови търговски преговори в опит да се постигне частично търговско споразумение.

"Ние подкрепяме цялостната политика" на САЩ в преговорите им с Китай, каза Пробър. Но „предизвикателството е прилагането на тази политика“. Компанията „получи само няколко седмици предизвестие“, че продуктите й ще бъдат обложени с нови мита, преди те да влязат в сила през септември, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още