IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп придвижва напред плана за мита върху китайски внос за 200 млрд. долара

Президентът може да обяви налозите още следващата седмица, след края на общественото им обсъждане

23:03 | 30.08.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп иска да придвижи напред плана за налагането на нови, по-високи мита върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара, веднага щом изтече периода на публичното му обсъждане следващата седмица. Това посочват шестима запознати пред Bloomberg.

Компаниите и обществеността разполагат с време до 6 септември да посочат коментарите си върху предложените налози, които покриват широк кръг от стоки – от селфи стикове до полупроводници. Президентът планира да въведе митата веднага щом този краен срок изтече, посочват запознатите.

Някои от източниците отбелязват, че Тръмп все още не е взел окончателното си решение и е възможно администрацията да активира налозите на няколко части. Досега САЩ са въвели мита върху китайски внос на обща стойност 50 млрд. долара, като Пекин отговори с реципрочни мерки.

Друг от възможните варианти е митата да бъдат обявени следващата седмица, но да влязат в сила по-нататък. Администрацията изчака близо три седмици, след като в средата на юни обяви, че налага мита върху китайски внос за 34 млрд. долара, преди ти да влязат в сила. Следващият пакет върху внос за 16 млрд. долара започна да се прилага от август.

Налозите върху стоки за 200 млрд. ще са най-големите досега и ще отбележат значително ескалиране на търговската война между САЩ и Китай – двете най-големи икономики в света. Това по всяка вероятност ще доведе до допълнително разстройване на международните финансови пазари, които през последните месеци са силно притеснени заради нарастващото напрежение.

От своя страна Пекин заплаши да отговори със свои мита върху американски внос за 60 млрд. долара.

Решението на Тръмп да придвижи напред плановете си идва след двудневни преговори между страните, които въпреки големите надежди постигнаха малък прогрес.

Решението съвпада и с период на надмощие на „ястребите“ в политиката срещу Китай в администрацията на президента. Един от тях – американският търговски представител Робърт Лайтхайзър, е отговорен за една от най-големите победи на администрацията, успявайки да сключи двустранно търговско споразумение с Мексико, което да замени NAFTA. Сделката беше обявена в понеделник, като до края на седмицата се очаква към нея да се присъедини и Канада.

Вземането на решения около поредния кръг от увеличаване на митата върху китайския внос предизвика и разгорещени дебати във Вашингтон, поставяйки едни срещу други някои от ключовите фигури в администрацията на Доналд Тръмп. от една страна Лайтхайзър и търговският съветник на Белия дом Питър Наваро настояват за бързи действия, а финансовият министър Стивън Манучин и икономическият съветник на президентството Лари Къдлот искат повече време за взимане на решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Тръмп придвижва напред плана за мита върху китайски внос за 200 млрд. долара Доларът има не толкова петролно покритие, колкото стоково. Китайско стоково покритие. За десетилетия Тръмплина каза, че са загубили к'ъде 60 000 завода. Де ще се дене покритието и толкова ли лесно се отватят нови модерни 60 000 завода.Янките сигурно са изтрещелли!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още