Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

10 млн. евро по Програмата COSME+ тръгват към малкия и средния бизнес

Българо-американска кредитна банка сключи първото споразумение с Българската банка за развитие по програмата, с която се отпускат заеми при облекчени условия

10 млн. евро по Програмата COSME+ тръгват към малкия и средния бизнес

Снимка: Pixabay

Българо-американска кредитна банка сключи първото споразумение с Българската банка за развитие по  Програма COSME+ за подкрепа на малкия и среден бизнес в страната в размер на 10 млн. евро.

Започва отпускането на кредити за МСП с преференциални условия, съобщиха от БАКБ.

Още по темата

С гарантирания по програма COSME+ ресурс, предоставен от Българската банка за развитие, БАКБ ще отпуска инвестиционни и оборотни кредити, и банкови гаранции. Максималният размер на отпусканите заеми ще е до 150 хил.евро, а срокът за погасяване – от 12 до 120 месеца.

Лихвеният процент по кредитите е ограничен до 3M EURIBOR + надбавка до 5,7%, а максималното  възнаграждение/комисион за поемане на ангажимент по банкова гаранция е не повече от 2% годишно.

„БАКБ традиционно подкрепя „зелената икономика“ и насърчава предприемачеството и устойчивия бизнес в България. С подписаното споразумение банката ще осигури изгодни условия за своите клиенти, като даде шанс за подобряване на конкурентоспособността на предприятията и подкрепи иновативни проекти, включително и на стартиращи компании“, каза Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, при подписването на споразумението. "Благодарение на Програма COSME + гаранционното покритие вече е до 60% от размера на кредита. По този начин се намаляват изискванията за предоставяне на обезпечение от страна на бизнеса и се улесняват възможностите за финансиране.

Още по темата

Програма COSME+ предвижда облекчени изисквания за обезпеченост на кредитите от страна на банката, приоритетно разглеждане на проекти на стартъпи, както и допълнителни стимули за предприемачите. При тези условия се насърчава предприемачеството, включително и на застрашени от социална изолация и търсещи своята интеграция в обществото хора, чрез реализирането на „Проекти със социално въздействие“.

От ББР информират, че реализирането на тази програма стана възможно с подписването на ново споразумение за издаване на контра-гаранция в полза на ББР от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма COSME в подкрепа на малкия и среден бизнес в страната. Целта е да се улесни достъпът до дългосрочно и нисколихвено финансиране на фирмите в страната, като едновременно с това да се облекчат и изискванията за обезпечение по кредитите.

Програма COSME се реализира с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като „Плана Юнкер“. Това е вторият подобен договор, подписан от Европейския инвестиционен фонд с българска банка, и първият по програма COSME за Българската банка за развитие.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата