Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Асоциацията на хлебарите ще поиска диференцирана ставка на ДДС за хляба

Ефектът от 10% ДДС върху хляба ще има двоен социален ефект - за производителите и за потребителите, смята Мариана Кукушева

„Има официално внесено предложение до министър-председателя от Националния съюз на хлебарите и сладкарите цената на хляба да не бъде покачвана, във връзка с актуализацията на бюджета да бъде диференцирана ДДС ставката на хляба”. Това коментира председателят на асоциацията Мариана Кукушева, цитирана от агенция „Фокус”.

Според нея социалният ефект от 10% ДДС на хляба ще бъде двоен – и за потребителите, и за производителите.

Коментарът на Кукушева е по повод появилата се в някои медии информация за намаляване на цената на хляба с 15% заради по-ниската изкупна цена на хлебната пшеница. Според председателят на националната асоциация на хлебарите обаче се касае за частен случай на производител, който е посочил прогнозите за своето производство и своите нагласи.

Още по темата

Кукушева призова да не се спекулира и манипулира цената на хляба, чиито основни потребители у нас са социално слабите хора.

От Националният съюз на хлебарите и сладкарите приветстват засиления граничен контрол върху храните. „Очакваме нормативната база да бъде коригирана и допълнена, като контролът, който се оказва при производителите на български храни, да бъде с цялата си тежест да бъде оказван и върху вноса и вътреобщностния обмен на храни”, допълни Кукушева.

Тя даде пример, как в Румъния всяка пратка на храни или напитки, които влизат в държавата се проследяват къде, как и под каква форма стигат до крайните потребители. На място се изследват по нормативна уредба за наличие на ГМО, за доказване на определени показатели за безопасност.

Добре е да ползваме такава практика и у нас, за да защитим родното си производство, посочи Кукушева.

 

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Печалбата от комисионни за застрахователните брокери: 150 млн. лв за полугодие