IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводителите се радват на добра реколта, но с ниски изкупни цени

Браншът предупреждава за фалити - голяма част от производителите продават зърното на загуба

20:35 | 09.07.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Зърнопроизводителите се радват на добра реколта, но с ниски изкупни цени

Зърнопроизводителите се радват на добра реколта, макар и проливните дъждове в последните дни да проваля жътвената кампания в отделни региони. Притесненията обаче са от изкупните цени на зърното, пише bTV.

Цената на зърното се движи около 300 - 320 лева за тон или с 30% по-ниски от миналата година, Голяма част от производителите трябва да продават на загуба.

Ниските цени изкупни цени лесно могат да бъдат обяснени - реколтата е отлична не само в България.

„Реколтата тази година в световен мащаб е много голяма, приближава около 700 милиона тона, докато минали години е била 680-690 милиона тона. Нашите съседи най-вече от Украйна и от Русия имат рекордно - два пъти по-добра реколта от миналата година и буквално сринаха цените в Черноморския басейн”, обясни Васил Симов, управител на Софийската стокова борса.

Макар че и у нас годината изглежда добра, дъждовете и градушките унищожиха част от пшеницата. Само във Великотърновско 30 на сто от реколтата е унищожена. Нападалото по земята зърно е негодно дори за фураж.
Министерската прогноза обаче е за по-добра реколта и очакванията са страната ни да произведе между 4,6-4,7 млн. тона пшеница. Пропадналите площи са много по-малко от миналата година.

По този начин 2013 година ще бъде една от най-добрите в последното десетилетие. Средният добив при пшеницата е по-голям от миналата година - около 440 кг от декар.

По данни на зърнопроизводителите в Южна България прибраните площи от пшеница надхвърлят 70%, а в Северна и Централна в зависимост от региона е ожъната от 20 до 40 на сто от пшеницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още