Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Банките искат закон за личния фалит след приемане на европейската директива

От Асоциацията на банките в България настояват законът да урежда по справедлив и балансиран начин отношенията между кредитори и длъжници

Банките искат закон за личния фалит след приемане на европейската директива

Снимка: Ройтерс

Асоциацията на банките в България (АББ) e на мнение, че законът за личния фалит трябва да бъде съобразен и приет след финализирането на обсъжданата в момента европейска директива.

Законът за личния фалит урежда съществени и дългосрочни обществени отношения, затова не трябва да се променя често и да създава несигурна правна среда. Препоръчително е приемането му да бъде съобразено с обсъжданата в момента европейска директива и ще е по-удачно да се приеме след наличието на финализиран нейн вариант. Това пише в становище на Асоциацията, подписано от Ирина Марцева, главен секретар на браншовата организация. 

Още по темата

Банкерите очакват законът за личния фалит „да урежда по справедлив и балансиран начин отношенията между кредитори и длъжници, поради което е важно при изготвянето му да участват равнопоставено и двете страни”.

“Обръщаме внимание, че не само банките са заинтересовани кредитори от уредбата в такъв закон. Последните изнесени данни от Камарата на частните съдебни изпълнители показват, че през първата половина на 2017 г. само 14% от новите постъпили при тях дела, т.е. тези, по които са започнали да работят съдебните изпълнители, са на банки”, коментират от АББ.

Оттам настояват при разработването на закона да се отчете и капацитетът на съдебната система, съответно възможността за изпълнение на функциите ѝ по закона, без това да доведе до отказ от правосъдие или блокиране на дейността ѝ.

“Законът не следва да провокира злоумишлено прилагане и да създава усещане в обществото за несправедливост и нарушени права, категорични са банкерите.

Investor.bg припомня, че вчера се проведе форум по инициатива на омбудсмана Мая Манолова, на който тя предложи за обсъждане концепцията си за закон за обявяване в несъстоятелност на физически лица.

Процедурата, според нея, трябва да има втори шанс на длъжниците и справедливо удовлетворение на кредиторите при уреждане в българското законодателство на личния фалит. Манолова е на мнение, че новият закон ще е в интерес на длъжниците, на кредиторите, но и на фиска.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Когато става въпрос за дългове, всеки иска да си получи парите, така че каквито и промени да се правят по закона трябва да са добре обмислени и наистина да защитават всички страни.

Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България остават на минус и през април, според БНБ