IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР записа печалба от 23,7 млн. лева за деветмесечието

Отчетите показват ръст на печалбата от 35% благодарение на свити разходи и увеличение на отпуснатите кредити

15:00 | 08.10.14 г.
ББР записа печалба от 23,7 млн. лева за деветмесечието

За първите девет месеца на годината нетната печалба на Българската банка за развитие (ББР) достигна 23,7 млн. лева, което е ръст от 35% спрямо същия период на 2013 година, съобщиха от банката.

За периода ББР отчита увеличена печалба от основната си дейност, което се случва в условията на по-ниски лихви по отпусканите кредити. От банката отчитат това като сигнал за засилване на кредитната дейност.

Допълнително намаляват административните разходи (с 18%) и разходите за обезценки и провизии (с около 1/3).

В периода януари – септември се повишава събираемостта на кредитите, необслужвани повече от 90 дни. Делът на проблемните кредити намалява до 11,9% от общите, спрямо 17,3% в края на 2013 година. Средно за банковата система у нас този процент е почти 18 на сто, допълват от банката, позовавайки се на изчисленията на БНБ.

На базата на отчетите за деветмесечието ръководството на банката очаква ръст на печалбата до края на годината. „Прогнозираме, че в края на годината печалбата ни ще бъде тройно по-голяма в сравнение с тази за предходната“, коментира главният изпълнителен директор на ББР Димо Спасов.

Припомняме, че през 2013 година банката отчете печалба в размер на 10,8 млн. лева, което е спад от малко над 50% спрямо данните за 2012 година. 

Според директора на банката Димо Спасов финансовите резултати увеличават възможностите за подпомагане на малкия и средния бизнес със специфични финансови инструменти.

Един от тях например е схемата за индиректно финансиране (он-лендинг), при която се предоставя ресурс на търговски банки, който впоследствие се преотдава на крайни клиенти. При тази схема има предварително договорен таван на лихвите, уточняват от банката и допълват, че чрез нея едновременно се осигурява печалба за партниращите банки и в същото време се постига общо намаление на лихвите на банковия пазар.

ББР е привлякла ресурс от 300 млн. лева, които ще бъдат използвани за мерки за насърчаване на иновациите, младежката заетост, земеделието и други области. Част от средствата ще бъдат насочвани към търговските банки за нови он-лендинг програми.

Подготвя се и програма за споделяне на риска в партньорство с търговските банки по новоотпуснати кредити за малки и средни предприятия на стойност между 50 и 100 млн. лева, съобщават още от ББР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още