Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Без закон за казуса с КТБ ще бъдат изплатени само гарантираните депозити

Юристите на БНБ подготвиха промени, свързани с надзора на банката

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров.

Още по темата

Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката Искров каза: мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Всичко за КТБ може да проследите тук

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (32)

   1| 2| 3| 4    
2
 
30
 
32
преди 5 години
Няма профилна снимка
Дайте да направим референдум за въвеждане на Европейски банков и съдебен надзор.
2
 
26
 
31
michaelis до: misanthrope
преди 5 години
не държа нищо в никакви български банки и не ме *** за тях да потъват, квот искат да праат, *** пирамидалната структура, банката на Цецо друга на *** на Поповете на Бойко, аре нема нужда, дръжте си там парите щом искате ваш проблем. Аз не мога само да мисля, че на някой му застанал на криво и решил да си вземе 200 милиона и да си тръгне. Аз съм на мнение народа да си взима кинтите слага ги в чужди банки(немски, англииски, китайски ... ) и те имат разплащателни системи Виза и Мастър и лихвите не са като българските и те са лъжци но не като наще пладнешки крадци, тва тука е педеращина и няя смисъл ....
0
 
42
 
30
Ricco до: ПИЧ
преди 5 години
Няма профилна снимка
Колега, ама така излиза, че Искров не знае, че в държавата има такива неща като агенция по вписвания и регистър на особените залози. Ако от там може да се извлече необходимата информация защо беше нужно да казва, че даже и да акцентира, че липсвали кредитни досиета?!
2
 
39
 
29
преди 5 години
Няма профилна снимка
колеги, одиторитте са казали че не могат да дадат квалифицирано мнение, за тези кредити и да ги оценят' но това не значи че дупката е 3.5 млрд. лв.
освен това всички обезпечения са в агенция по вписвания, в регистъра на особените залози, така че не мо же ьа се казва ,че е загубено.
точното е че одиторите са нямали време да оценят всики тези заеми, да се свържат кредитополучателите. а вестниците подеха това като откраданати пари.
0
 
55
 
28
преди 5 години
Няма профилна снимка
Боже, Боже, какво прочетох току що - Искров многократно отхвърлял възможността банковата ни система да влезе в единния европейски банков надзор заради "добрите практики на БНБ". ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ НА БНБ????!!! От което следва, че тоя човек е или супер нагъл и изпечен мошеник или е супер некадърник и просто не знае къде се намира и какво се случва наоколо.

...И като си помисля, че най-вероятно всичко в тази държава се "управлява" по този начин и... не знам... трябват радикални мерки! Нищо, което сме опитвали досега просто няма да помогне - положението е трагично по всички показатели.

Още от Бюджет и финанси
Депутатите от Здравната комисия не приеха по-ниско ДДС върху лекарствата