IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на НЗОК за 2016 г. ще е 3,204 млрд. лв.

Надзорният съвет на Здравната каса е одобрил увеличение на бюджета с 4,2 на сто

19:32 | 29.10.15 г.
Бюджетът на НЗОК за 2016 г. ще е 3,204 млрд. лв.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е одобрил с пълно единодушие проект за бюджет за 2016 година, увеличен с 4,2 на сто. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, където се състоя заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Новият бюджет ще бъде увеличен със 129 млн. лв. спрямо тазгодишния и ще бъде внесен за одобрение на утрешното заседание на Министерски съвет, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов. Здравният министър увери, че допълнителните пари няма да бъдат „изядени” от прехвърляне на дефицит от тази година.

Така на практика Надзорният съвет на Здравната каса одобри първоначалния вариант на проектобюджета на Касата и отхвърли искането за 130 млн. лева трансфер от централния бюджет. Така бюджетът на НЗОК за 2016 г. остава 3,204 млрд. лв., колкото бяха предвидени и първоначално.

В началото на седмицата Надзорният съвет одобри увеличение на бюджета от 3,204 млрд. лева до 3,334 млрд. лева, като допълнителните 130 милиона лева трябваше да бъдат осигурени чрез трансфер от държавния бюджет.

По-рано днес на заседание на тристранката стана ясно, че в държавния бюджет не е предвидена сума за увеличение на бюджета на Касата.

Замстник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков потвърди и думите на Петър Москов от днес, че дефицитът на Касата няма да е 65 млн. лв., а недостигът ще се покрие от отстъпките за лекарствата, които са длъжни да дадат на Касата фармацевтичните фирми, както и от очаквани постъпления от здравни вноски. Така по негови думи дефицитът на здравния фонд към края на годината ще бъде най-много 40 млн. лева, допълва БНР.

Очаква се допълнителните средства от отстъпки през 2016 година да са в размер на 65 млн. лева. Предвидени са и 60 млн. лв. за разплащане със западните фондове, към които Касата има просрочени задължения за над 66 млн. лв. От МЗ ще водят преговори с тях за разсрочено плащане.

За догодина Здравната каса ще има и оперативен резерв от над 350 млн. лева.

В законопроекта за бюджета присъстват и текстовете за намаляване на цени на клинчните пътеки при превишаване на предвидените разходи.

Бюджетът ще бъде разгледан утре от Министерски съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още