Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Борис Петров: Правилният анализ на обезценките ще предпази банките при криза

Европейският банков орган трябва да разследва дали се спазва законодателството при съмнения за пране на пари, посочи финансистът

гледано: 2505   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Основната разлика в методологията, по която ще бъдат оценявани активите на шест български банки при независимия преглед от Европейската централна банка и реакцията им на стрес тестовете, е, че се акцентира върху очакваната стойност на обезценките, а не на историческата им стойност. Така финансистът Борис Петров коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria започналата проверка на кредитните институции.

Още по темата

Според него по този начин се въвежда “една допълнителна консервативност в политиката на банките по отношение на обезценките, която би следвало да засили тяхната защитна позиция в случай на влошаване на макроикономическата среда".

Финансистът напомни, че резултатите от проверката ще излязат след изборите за Европейски парламент. Те се извършват заради искането на България да се присъедини към еврозоната.

Петров уточни, че същественият елемент, който ще направи този преглед на банките е по-различен, е, че ЕЦБ ползва компания, която да извършва тестовете, а методологията е адаптирана към влезлия от началото на 2018 година Международен счетоводен стандарт №9 за отчитане на обезценките по финансовите активи на банките.

Логиката на този режим, по думите на Борис Петров, е, че в добри времена банките трябва да заделят повече като обем провизии, за да се защитят при настъпването на лоши времена. “Банковите финансови резултати са чувствителни към макроикономическата среда. Хубаво е да заделят от по-високите си печалби при бурен икономически ръст, за да посрещнат цикличното влошаване на макроикономическа среда”, съветва банкерът.

Борис Петров заяви, че Европейският банков орган има претенции към надзорните компетентни органи в Дания и в Естония, защото има съмнения дали те не са нарушили европейското законодателство. Повод за коментара на финансиста е казусът с Danske Bank, която властите в Естония поискаха да напусне страната. Този казус доби популярност в контекста на санкциите срещу Русия и повишената чувствителност от европейските и американските банки, отговорни за прилагане на съответното санкционно законодателство.

"В ход е разследване на Федералния резерв на Deutsche Bank, която е кореспондентската банка, през която са извършени голяма част от плащанията на Danske Bank, за това че германската банка не е проявила достатъчно бдителност, за да предотврати тази доста мащабна операция по пране на руски пари", напомни финансистът.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са на фокус през седмицата