Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България е преминала от бюджетен излишък към дефицит през 2020 г.

Държавният дълг пък се е увеличил с 5,5 млрд. лв за една година

България е преминала от бюджетен излишък към дефицит през 2020 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бюджетът за миналата година е завършил с дефицит в размер на 4,78 млрд. лв. (4% от БВП). Това показва рязка промяна във финансите на държавата, след като през 2019 г. хазната беше на плюс от 2,551 млрд. лева. Това показват окончателни данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък.

В същото време държавният дълг за 2020 г. се е увеличил до 29,602 млрд. лв. За сравнение, през предишната година държавният дълг беше в размер на 24,085 млрд. лева, или с 5,5 млрд. лв по-малко.

Дефицитът в подсектор „Централно управление“ е в размер на 5, 284 млрд. лв. лв. или 4,4% от БВП. Подсектор „Местно управление“ е реализирал излишък от 339 млн. лв., а подсектор „Социалноосигурителни фондове“ е реализирал излишък от 165 млн. лева.

Данните на НСИ показват, че брутният вътрешен продукт на България се е понижил през 2020 г., която беше първата цяла година в условията на пандемия, до 119,951 млрд. лв. През 2019 г. той беше в размер на 120,395 млрд. лв.

Важно е да уточним, че статистическата информация за дейността на институционален сектор „Държавно управление“, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на ЕС, т.е. на начислена основа. 


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Външният дълг на България отбеляза 3,4% годишен ръст към септември