Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България емитира нов дълг за 200 млн. лева

Новата емисия ДКЦ ще е със срочност десет години и шест месеца с фиксиран лихвен процент с падеж 21 декември 2029 г.

България емитира нов дълг за 200 млн. лева

Снимка: Архив Ройтерс

На 24 февруари  Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации от емисия № BG 20 401 19 211 със срочност десет години и шест месеца (3836 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент с падеж 21 декември 2029 г.

Номиналната стойност, която предлага Министерството на финансите, е 200 млн. лева, при 0,50% годишен лихвен процент, съобщи пресцентърът на централната банка.

Датата на плащане е 26 февруари 2020 г. Броят на дните от датата на последното лихвено плащане (21 декември 2019 г.) до датата на отваряне/плащане (25 февруари 2020 г. вкл.), за които се изчислява натрупаната лихва, е 67.

Министерството на финансите поставя и допълнителни условия.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти, напомнят от БНБ. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е по реда на Наредба № 5 от 4 октомври 2007 г. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 401 19 211 от 21 юни 2019 г. на аукционен принцип. То си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Още по темата

Investor.bg припомня, че това е четвъртата емисия ДЦК от началото на 2020 г. В началото на годината бяха пласирани ДКЦ за 200 млн. лева. В края на януари беше поет нов 10,5-годишен държавен дълг за 200 млн. лв., а в началото на февруари се пласираха петгодишни ценни книжа за 200 млн. лева.

Ако поръчките в предстоящата през следващата седмица емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще e емитирала нов дълг за 800 милиона лева само в рамките на два месеца от началото на годината. Според приетия закон за бюджета тази година правителството има право на вътрешен заем от 2,2 млрд. лева.

Припомняме също, че освен дълга през януари и февруари има струпване на падежи по държавни ценни книжа за над 700 млн. лв.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
4
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Роллват стари борчове,поне според инвестора
7
 
9
 
4
преди 5 месеца
Трият ми Инвестора постове, в които разправям, че Боце се държи на заеми,
но аджеба, направете статия: ЗАЩО ???
мине не мине месец и под сурдинка -
авеее, ваш'те внуци имат още за плащане!
А ваш'те защо нямат?
4
 
11
 
3
khao до: Mavi Goz
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
неее, дай други опорки ... тия са злее :) ... виж моята е по добре !
парите са за обещетение по делото в което Божков ще осъди държавата !
3
 
10
 
2
преди 5 месеца
Нека взима сега свищовския, че април, като му дойде рожденния ден, може да се окаже, че не всичко е баш както го е мислел и да нема КОЙ да му даде и леФ повече ;)
7
 
21
 
1
преди 5 месеца
Баси...! Това май стана вече ежемесечна процедура... И що началото нещо ми съвпада с плащането на “ефшестнайските” ... ?
Тука ми суфлират, че може да е във връзка с еврозоната - там май с мноо нисък дълг може да прайме лошо впечатлиние... ;) :lol:

Още от Бюджет и финанси
Нова банкнота от 5 лв. влиза в обращение от септември