Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Правителството пак емитира дълг за 200 млн. лева

ДЦК ще са със срок десет години и шест месеца и с фиксиран годишен лихвен процент от 0,50%

Правителството пак емитира дълг за 200 млн. лева

Снимка: Ройтерс

Българското правителство ще поеме нов дълг за 200 млн. лева след десет дни.

Българската народна банка обяви, че на 27 януари ще проведе аукцион за емитирането на лихвоносни съкровищни облигации, след като предложи за продажба ДЦК от емисия BG 20 401 19 211 от 21 юни 2019 г., съобщи пресцентърът на централната банка.

Според условията, определени от Министерството на финансите, книжата са от отворен тип с фиксиран годишен лихвен процент от 0,50 % със срочност десет години и шест месеца (3836 дневни) и са с падеж 21 декември 2029 г.

Номинална стойност на предложеното количество е 200 млн. лева при 0,50 % годишен лихвен процент, а датата на плащане е 29 януари 2020 г.

От централната банка напомнят, че участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 401 19 211 на аукционен принцип. То си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Още по темата

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти, посочват от БНБ. Те могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е по реда на Наредба № 5 от 4 октомври 2007 г. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Банките в ЕС ще предлагат облекчения на широк кръг клиенти при еднакви условия