Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България може да влезе в еврозоната най-рано през 2022 г.

През лятото ще стане ясно дали страната ни ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, заяви Валдис Домбровскис

България може да влезе в еврозоната най-рано през 2022 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 година.

Още по темата

Това заяви в Рига заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от специалния кореспондент на БНР.

За да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II – механизма, предхождащ еврозоната (популярен в България като „чакалнята за еврозоната”).

Домбровскис припомни, че всички държави членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

“През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, посочи еврокомисарят. "За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ".

По думите на заместник-председателя на Европейската комисия ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година.

“След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", поясни Валдис Домбровскис.

Според него Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

"В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни”, смята еврокомисарят.

Той е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит.

"Всички тези позитиви вече се случват. Също така еврото спомогна за привличането на чужди инвеститори в Латвия", информира Домбровскис, който е роден в Рига.

Еврокомисарят Валдис Домбровскис е в латвийската столица, където се провежда конференцията "Пет години с еврото".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
5
 
1
преди 1 година
В еврозоната е с обществено пренебрежението към предназначението на Европейската централна банка (ЕЦБ).
При запазването на неправилността еврозоната е с нарастващи щети и нарастваща заплаха за възникване на катастрофална криза.
Спасението на еврозоната от нови щети и катастрофална криза е възможно при зачитане предназначението на ЕЦБ.

Още от Бюджет и финанси
Кабинетът одобри споразумението за държавните гаранции по SURE