Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България отчита търговски дефицит от 864,5 млн. лева през юни

От януари до юни внесените стоки са с 6,6% повече в сравнение с миналата година, отчете НСИ

България отчита търговски дефицит от 864,5 млн. лева през юни

Снимка: Ройтерс

България отчита търговски дефицит в размер на 864,5 млн. лева. По цени FOB/FOB той също е отрицателен в размер на 541,9 млн. лева. 
 
Вносът е нараснал с 12,4% на годишна база до 5,17 млрд. лева, а износът едва се запазва спрямо предходната година на ниво 4,6 млрд. лева. Спрямо второто тримесечие на 2018 г. търговията дупка се увеличава до 1,547 млрд. лева спрямо 627,3 млн. лв. за тримесечието до юни 2017 г.

Изнесените български стоки през първите шест месеца на тази година са на стойност 25,569 млрд. лв. и в сравнение със същия период на 2017 г. експортът се увеличава с 1,6%. През юни общият износ възлиза на 4,631 млрд. лв. и нараства незначително спрямо същия месец на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Този ръст е толкова нисък заради експора към трети страни, който намалява с 15% на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

От статистиката се вижда, че от януари до юни в страната са внесени стоки с 6,6% повече в сравнение с миналата година, като стойността им възлиза на 30,398 млрд. лв. (по цени CIF - стойност, застраховка и уговорено пристанище в местоназначението).

Само през юни експортът се увеличава с 11,9% спрямо година по-рано и възлиза на 5,495 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Общото външнотърговско салдо (износ FOB или уговорено пристанище за натоварване - внос CIF) за полугодието е на стойност 4,829 млрд. лева.

За сравнение, през същия период на миналата година търговският баланс пак беше на отрицателна територия и възлизаше на 3,343 млрд. лева. Това е намаление с 44,45%, показват изчисления на Investor.bg.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода януари - юни също отчете дефицит и възлезе на 2,886 млрд. лева.

Търговия с трети страни

От НСИ пресметнаха, че през първите шест месеца износът на български стоки за трети страни намалява с 15% в сравнение със същия период на 2017 г., като възлиза на 7,489 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53,3% от износа за трети страни.

През юни експортът към трети страни намалява с 8,3% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 1,438 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През първото полугодие при износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2017 г., е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (17,3%) и „Химични вещества и продукти“ (7,4%).

Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (49,6%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (40%).

Вносът на България от трети страни от януари - юни се увеличава с 1,4% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 10,573 млрд. лева (по цени CIF).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През юни 2018 г. импортът от трети страни расте с 15,8% на годишна база и възлиза на 2,059 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, за първите шест месеца на тази година, спрямо година по-рано, най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (41,6%) и „Химични вещества и продукти“ (17,9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (14,3%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България със страни извън ЕС за полугодието е с дефицит от 3,084 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 2,319 млрд. лева.

През юни 2018 г. външната търговия (износ FOB - внос CIF) с трети страни е на минус с 621,6 млн. лева.

Търговия с европейските партньори

През първите пет месеца на 2018 г. износът на български стоки към европейските патньори се увеличава с 12%, сравнен с година по-рано и е в размер на 14,887 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68,8% от експорта за държавите - членки на ЕС.

През май 2018 г. износът за ЕС нараства с 5,6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,028 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, от януари до май, в сравнение със същия период на предходната година, най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (43,1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (34,8%). Спадът е в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (30,8%).

Вносът от ЕС за пет месеца се увеличава с 9,7% спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 16,389 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на европейски стоки през първите пет месеца на тази година най-голямо процентно увеличение на годишна база е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (31,2%), а най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (15,8%).

Външната търговия (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за първите пет месеца е с дефицит от 1,501 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 496,5 млн. лева.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 седмица
Как така най евтината и бедна страна е ЕС има дефицит при най ниските заплати и разходи за производство. Със смешно малък и просто плосък данък!
Явно доста други фактори липсват на тази икономика при наличието на евтин труд, капитал, данъци и огромен пазар...
5
 
3
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Ако този месец си надебелял с 5 килограма а предишния с 10 товяа не значи че си отслабнал
3
 
6
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Поредната добра новина.
Дано ЕЦБ го види това и ускори пътя ни към чакалнята на еврозоната.

Още от Бюджет и финанси
Банките: Пазете се от фалшиви имейли