Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България отчита търговски дефицит от 864,5 млн. лева през юни

От януари до юни внесените стоки са с 6,6% повече в сравнение с миналата година, отчете НСИ

България отчита търговски дефицит от 864,5 млн. лева през юни

Снимка: Ройтерс

България отчита търговски дефицит в размер на 864,5 млн. лева. По цени FOB/FOB той също е отрицателен в размер на 541,9 млн. лева. 
 
Вносът е нараснал с 12,4% на годишна база до 5,17 млрд. лева, а износът едва се запазва спрямо предходната година на ниво 4,6 млрд. лева. В края на второто тримесечие на 2018 г. импортът излиза на червено с 1,547 млрд. лева спрямо 627,3 млн. лв. за периода април– юни 2017 г.

Изнесените български стоки през първите шест месеца на тази година са на стойност 25,569 млрд. лв. и в сравнение със същия период на 2017 г. експортът се увеличава с 1,6%. През юни общият износ възлиза на 4,631 млрд. лв. и нараства незначително спрямо същия месец на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Този ръст е толкова нисък заради експора към трети страни, който намалява с 15% на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

От статистиката се вижда, че от януари до юни в страната са внесени стоки с 6,6% повече в сравнение с миналата година, като стойността им възлиза на 30,398 млрд. лв. (по цени CIF - стойност, застраховка и уговорено пристанище в местоназначението).

Само през юни експортът се увеличава с 11,9% спрямо година по-рано и възлиза на 5,495 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България през периода 2017 - 2018 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Общото външнотърговско салдо (износ FOB или уговорено пристанище за натоварване - внос CIF) за полугодието е на стойност 4,829 млрд. лева.

За сравнение, през същия период на миналата година търговският баланс пак беше на отрицателна територия и възлизаше на 3,343 млрд. лева. Това е намаление с 44,45%, показват изчисления на Investor.bg.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода януари - юни също отчете дефицит и възлезе на 2,886 млрд. лева.

Търговия с трети страни

От НСИ пресметнаха, че през първите шест месеца износът на български стоки за трети страни намалява с 15% в сравнение със същия период на 2017 г., като възлиза на 7,489 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53,3% от износа за трети страни.

През юни експортът към трети страни намалява с 8,3% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 1,438 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През първото полугодие при износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2017 г., е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (17,3%) и „Химични вещества и продукти“ (7,4%).

Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (49,6%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (40%).

Вносът на България от трети страни от януари - юни се увеличава с 1,4% в сравнение със същия период на 2017 г. и е на стойност 10,573 млрд. лева (по цени CIF).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През юни 2018 г. импортът от трети страни расте с 15,8% на годишна база и възлиза на 2,059 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, за първите шест месеца на тази година, спрямо година по-рано, най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (41,6%) и „Химични вещества и продукти“ (17,9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (14,3%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България със страни извън ЕС за полугодието е с дефицит от 3,084 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 2,319 млрд. лева.

През юни 2018 г. външната търговия (износ FOB - внос CIF) с трети страни е на минус с 621,6 млн. лева.

Търговия с европейските партньори

През първите пет месеца на 2018 г. износът на български стоки към европейските патньори се увеличава с 12%, сравнен с година по-рано и е в размер на 14,887 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68,8% от експорта за държавите - членки на ЕС.

През май 2018 г. износът за ЕС нараства с 5,6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,028 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, от януари до май, в сравнение със същия период на предходната година, най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (43,1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (34,8%). Спадът е в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (30,8%).

Вносът от ЕС за пет месеца се увеличава с 9,7% спрямо същия период на 2017 г. и е на стойност 16,389 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на европейски стоки през първите пет месеца на тази година най-голямо процентно увеличение на годишна база е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (31,2%), а най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (15,8%).

Външната търговия (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за първите пет месеца е с дефицит от 1,501 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 496,5 млн. лева.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 8 месеца
Как така най евтината и бедна страна е ЕС има дефицит при най ниските заплати и разходи за производство. Със смешно малък и просто плосък данък!
Явно доста други фактори липсват на тази икономика при наличието на евтин труд, капитал, данъци и огромен пазар...
5
 
3
 
2
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Ако този месец си надебелял с 5 килограма а предишния с 10 товяа не значи че си отслабнал
3
 
6
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Поредната добра новина.
Дано ЕЦБ го види това и ускори пътя ни към чакалнята на еврозоната.

Още от Бюджет и финанси
Подготовката на преброяването през 2021 г. започва с 1,3 млн. лв. от бюджета