IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Бюджет 2017 се превръща в изолиран сам за себе си счетоводен документ

Разчетите за догодина са базирани на икономика, която вече не съществува, твърди депутатът от ДПС

10:41 | 21.11.16 г.
<p>
	Менда Стоянова, Петър Чобанов (в средата) и Йордан Цонев по време на гласуването на бюджет 2017 г.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Менда Стоянова, Петър Чобанов (в средата) и Йордан Цонев по време на гласуването на бюджет 2017 г. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бюджетът за 2017 г. е съставен на база числа, които вече не съществуват. Използвани са стари данни на Националния статистически институт (НСИ), които не дават ясна представа какво се случва с икономиката на страната и късат връзката между бюджет и икономическо развитие. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов.

Според него бюджетът се превръща в изолиран сам за себе си счетоводен документ, който не дава ясна представа дали приоритетите на кабинета в оставка са насочени към подпомагането на икономическия растеж.

„Имаме официални данни от НСИ, които е нормално да залегнат в бюджета, но те не са използвани. Бюджетът е базиран на икономика, която вече не съществува. Различни са както размерът на икономиката, така и развитието на ключови параметри като потребление, инвестиции и нетен износ. Различни са и всички съотношения на разходи и приходи като дял от брутния вътрешен продукт (БВП). Различна е оценката и на потенциалния БВП, която е основа за формиране на бюджетна стратегия, отговаряща на европейските правила. Липсва всякаква връзка на бюджета и икономическото развитие, което сериозно нарушава бюджетната философия и цели на фискалната политика“, посочи Петър Чобанов. 

Преди две седмици Чобанов заяви, че приходите в Бюджет 2017 са силно подценени, а разчетите са базирани на недействителни цифри, което води до грешка в бюджета за над 2 млрд. лева.

Пред БНТ днес той посочи, че в разчетите за догодина са заложени прогнози и не може да се прецизира дали през 2017 г. ще има икономически ръст или спад. Това е и причината от ДПС да гласуват „против“ този бюджет. Въпреки увеличаването на разходите за здравеопазването, парите все още не са достатъчни, категоричен е депутатът.

"Ние не подкрепяме увеличаване на разходите, а подкрепяме политики. Ресурсите трябва да бъдат използвани ефективно", каза още той и допълни, че в образованието също има редица нерешени проблеми.

Според Чобанов в просветната сфера се набляга върху средното образование, а е редно да се помисли как да бъдат задържани студентите да учат в България.

На въпрос дали сегашният президент Росен Плевнелиев или новоизбраният за държавен глава Румен Радев трябва да състави новия служебен кабинет, Чобанов заяви, че всеки, който носи отговорност, трябва да си я понесе по време на своя мандат.

Повече за бюджета за 2017 г. може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още