IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешка в Бюджет 2017 за над 2 млрд. лева откри Петър Чобанов

Приходите в разчетите са силно подценени, а сметките са правени на база нереални данни, смята депутатът

13:39 | 03.11.16 г. 6
Грешка в Бюджет 2017 за над 2 млрд. лева откри Петър Чобанов

Приходите в Бюджет 2017 са силно подценени, а разчетите са базирани на недействителни цифри. Това каза по време на обсъждането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2017  г. в парламентарната бюджетна комисия депутатът от ДПС Петър Чобанов. По думите му има сериозно разминаване в разчетите на финансовия министър Владислав Горанов и данните на НСИ.

Според статистиката до октомври 2015 г. брутният вътрешен продукт на страната е 88 млрд. лв., докато според записаното в проектобюджета икономиката ни е създала стоки и услуги за около 86 млрд. лв.

"Това са над 2 млрд. лв. разлика, което прави абсолютно недействителни всички сметки за следващата година. На базата на по-ниски очаквания за БВП лесно се отчитат по-високи постъпления в хазната. Когато брутният вътрешен продукт е нереален и заложените цифри са по-малки от реалните, дори при подтиснат икономически ръст може да бъде генериран излишък в размер на 700 млн. лв., които да отидат за различни политики. Ако използваме и занижения растеж за 2017 г. в размер на 2.5%, тогава БВП с официалните данни на НСИ би било в размер на 94,747 млрд. лв., а не както е записано в бюджет 2017 – 92,395 млрд. лв.", коментира пред Investor.bg Чобанов. 

Той уточни още, че когато финансовото министерство е правило изчисленията си,  не са взети предвид фазите на икономическите цикли и ако тази година е била положителна с реализирани бюджетни излишъци, то не е ясно дали 2017 г. ще е такава и дали няма да има спад.

Според Чобанов най-разумното е да се оттегли проектобюджета за 2017 г. и да се изготви нов, базиран на реалните числа. 

Депутатите от бюджетната комисия обаче отхвърлиха предложението.

Владислав Горанов нито потвърди, нито отрече твърденията на Чобанов. Неглижира въпроса и каза, че не зависи от него. Но така или иначе вероятно дори с коригирана прогноза нямало да се отрази сериозно на сметките.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
тва ми се види малко като кражбина за гроб и гробарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
По собствена воля, ГЕРБ подсигурява своя провал чрез прилагане на сгрешена парична система.Все още обществеността не зачита налична злокобна държавна грешка, която вреди на всеки. Проектът за бюджет 2017 г. е нов ход за подсигурявания правителствен провал. Истината е, колкото по-пълно се изпълни предлагания бюджет, толкова по-силен потенциал за стопанска криза ще се развива и щетите за участниците в стопанския живот ще са по-болезнени.За устойчив обществен просперитет е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
tonitov
преди 7 години
Крадците започнаха най-високо да крещят дръжте крадеца. Тоя *** да престане да се самозадоволява за да му се изчисти физиономията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Не дръж на тия работи, самия министър на черешите ти го казва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Щом ДПС публично съобщава, че е открило грешка за 2 милиарда това означава, че неофициално ще предявят претенции към правителството за половината от тази сума. Останолото са подробности как фактически да се осъществи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Извинете, не е грешка (разказ по Стивън Кинг), а е просто прилапване на едни парички......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още