IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Муравей Радев: Бюджетът за 2017 г. е рутинен и предпазлив

Най-големият риск е тежка политическа криза, а най-големият проблем на бюджета е разходната му част, каза бившият финансов министър

10:41 | 03.11.16 г.
<p>
	Снимка: Bulgaria ON AIR</p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Бюджетът за 2017 г. може да бъде наречен рутинен и предпазлив. Като всеки друг бюджет той има плюсове и минуси, има и предизвикателства пред него. Това каза пред bTV бившият финансов министър Муравей Радев относно параметрите на план-сметката на държавата за догодина.

Най-големият риск пред бюджета за следващата година е тежка политическа криза, която България може да изпита догодина, а най-големият проблем е разходната му част, която отново не показва ефективно харчене, каза финансистът.

Икономиката тръгна, събират се парите, усвояват се евросредства, но ако сами си оплескаме нещата да създадем една изкуствено тежка политическа криза, икономиката спира и се връщаме години назад, допълни той.

Що се отнася до плюсовете на бюджета, Радев посочи, че макрорамката и конкретните параметри изглеждат много прилично. 

„2,5% икономически растеж, 92,4 млрд. лв. брутен вътрешен продукт, приходи от 35,4 млрд. – с 2,2 млрд. лева повече от тази година, която е върхова по отношение на приходите. Разходи – 1,3 млрд. лева в повече от приходите – това е дефицитът, който е 1,4%.

Параметрите по държавния дълг Радев определи като „много голямо предимство”, тъй като се пречупва тенденцията на увеличаване на дълга, а в следващите три години той ще бъде намаляван.

Тази година се очаква да стигне 26 млрд лв., което е 29% от БВП на България. Следващата година размерът му ще бъде намален с близо 2 млрд. лв. и ще достигне 24 млрд. лв., което значи само 26% от БВП”, посочи финансистът.

Следващо предимство на бюджета е ниската данъчна ставка - продължаваме да имаме едни от най-ниските данъци в България.

На така представената рамка могат да й завиждат повечето държави от ЕС, които трудно се побират в дефицит от 3% и от дълг - средно 90% е дългът в европейските държави, ние имаме 26%”, отбеляза той. България започва да излиза от дълговата спирала, каза още Муравей Радев.

По думите му бюджетът има и слабости и ще бъде атакуван и от ляво, и от дясно – отляво ще кажат, че парите са малко за социални нужди и ще са прави, но богата социална политика може да прави богатата държава, не нашата, отбеляза финансистът. Отдясно ще кажат - съсипвате бизнеса, увеличавате минималната работна заплата, 1 процентен пункт социални вноски.... И те ще бъдат прави, обясни бившият финансов министър.

Муравей Радев определи като голям проблем на Бюджет 2017 разходната му част.

“Това е поредният бюджет, който не ме убеждава, че разходите в България се харчат ефективно”, каза той. И даде пример с парите за министерства и ведомства. По думите му се среща един и същ порок – завишаване на средствата всяка година, без повишението на средствата да е обвързано с ефикасното харчене.

През последните десет години парие са се удвоили, а да се е подобрило нещо, попита финансистът и отговори: „Продукцията на тези системи не само, че не се е подобрила, а се е влошила, което значи ниска и лоша ефективност”.

“Някой да е доволен от здравеопазването днес примерно? 300 млн. лв., догодина повече; От образованието, което произвежда полуграмотни зрелостници? – догодина 230 млн. лв. повече. От МВР и отбрана – 830 млн. повече. Какво е това - даваш едни пари, а какво получаваш? Получаваш какво да е и така е много години назад", каза Радев и заяви, че това трябва да се промени.

За него въпросът не е толкова до пари, а ключът е при начина на харчене.

"Голямата промяна става с реформа. Не я ли направим, винаги ще пълзим по дъното и ще се оплакваме, че сме бедни и нещастни. Реформата става със закон, а законът се приема от парламента. Той обаче не е съставен да прави реформа, той пази статуквото", обясни Радев.

Що се отнася до заложените повече пари за отбрана и сигурност, Муравей Радев каза, че и двойно да им се даде, пак няма да им стигнат. „Това са гъби, те поемат и дават същия продукт, даже и по-лош. Реформа и ефективно харчене – нищо друго няма спасение”, категоричен е финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още