Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Финансовият министър очаква 2021 г. да приключи с бюджетен излишък

Предложеният от нас проект на бюджет за 2022 г. покрива почти всички искания на партиите, които участват в преговорите за кабинет, каза Валери Белчев

Финансовият министър очаква 2021 г. да приключи с бюджетен излишък

Снимка: БГНЕС

Въпреки че все още е рано за окончателни данни, вероятно 2021 г. ще приключи с малък бюджетен излишък, макар че съгласно Закона за държавния бюджет за тази година е предвиден дефицит. Това каза служебният министър на финансите Валери Белчев, който участваше в рубриката „Властта говори! Открито“, стартирана от Министерския съвет във Facebook, в отговор на въпроси на граждани и медии.

Той добави, че държавата не планира да издава нов дълг до края на тази година, а изтегленият до момента е 3,8 млрд. лв. Служебният министър подчерта, че няма да има „шоково харчене на пари“.

Белчев защити предложението на кабинета за увеличение на минималната работна заплата до 710 лева.

„Искаме да се погрижим доходите на българите да не спадат, така че да не страдат от движението на икономиката и качването на цените. Относно пенсиите е много важно абсолютната стойност на доходите на пенсионерите да не спада. Досега имаха доход от 420 лв. Нашата цел е този доход да не спада и да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато отпаднат COVID мерките, да спадне, направихме предложение базовата пенсия да бъде 370 лв. и да има 60 лв. надбавка и да стане общо 430 лв. Когато пандемията приключи, в най-лошия случай пенсионерът ще получава 370 лв“, обясни той.

Министърът подчерта обаче, че задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, но е решение на партиите доколко ще се съобразят с него

Още по темата

„За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет“, категоричен беше Белчев.

Относно преговорите за правителство и исканията на отделните партии, министърът подчерта, че от финансовото ведомство са прегледали целия списък с договорките на политическите партии и почти всички от тях са включени в предложението на служебния кабинет.

„Ние не сме в позиция да планираме структурни промени. Изхождаме от базов сценарий и вървим по него. Той е твърде близо до това, което очакват политическите партии“, каза още Белчев.

На въпрос за покачването на цените той обясни, че инфлацията притеснява всички, но не е чак толкова висока. „Засили се в края на годината заради ръста в цената на газа и електроенергията. По последни прогнози вероятно темпът ще бъде овладян в следващите няколко месеца. Не очаквам шокови инфлации следващата година“, каза още министърът.

На друг въпрос той отговори, че през 2022 г. се планира повишение на заплатите с 5% на всички служители в държавната администрация.

Относно повишението на цените на газа и тока Белчев обясни, че държавата е изтеглила средства от атомната централа и ги е насочила към фирмите. „Предприехме стъпка за създаване на механизъм за осигуряване на форуърдни контракти, което да позволи на бизнеса да фиксира цените си за по-дълъг период напред. Разглеждаме потенциални механизми за ограничение на износа. Това е тежък процес“, добави той

Белчев коментира също, че се работи и по проблема с плащането на заплати в плик. „Знаете, че това не е едностранен процес. Обсъждаме да се създадат стимули или санкции или и двете в тази посока, за да може хората, които приемат пари в плик, да не може да се възползват от определени преимущества. От години говорим за този сив сектор, но не е лесно да се справим с него. От всички 750-760 хил., които работят на минимална работна заплата, над 100-150 хил. души са в ресторантьорския бранш, което за мен значи, че там има проблем с механизмите на изплащане на възнагражденията“, обясни той.

Относно проекта на новия бюджет Белчев посочи, че в него е заложен ръст на БВП от 4% и таван на дълга от 12 млрд. лв. „Предполагам, че няма да се налага да стигаме до него. Това е сума, която се залага като потенциална възможност за теглене на дълг. Една трета от него би отишла за погасяване на предишния дълг, а останалото – за дефицит“, обясни служебният министър и добави, че би било разумно и напълно нормално да планираме международна емисия, защото местният пазар е сравнително ограничен. „Като държава най-малкото имаме нужда от диверсификация по линия на дълговете“, обясни Белчев.

„Бюджетът не е по-различен структурно от тези, които се правят всяка година. Разполагаме с макроикономическа прогноза. Нашето предложение отговаря на почти всички очаквания, които са заложени. Не намирам изненади и чудеса. Единствената разлика между това, което се планира, и това, което предлагаме, е, че едно потенциално редовно правителство би планирано някои структурни реформи в държавната администрация, но това е нещо, което ние не сме в състояние да правим“, каза още Белчев.

Той добави, че не се предвижда да се вдигат данъци.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Взимаме заеми, 33% ще отидели за рефинансиране на стария дълг, а останалите за нови плащания, БВП щял да порастне с 4% , но разбираш ли ще завършим на излишък тази година....
3
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Нещо за Максимален осигурителен доход, национализация, няма ли ?

Още от Бюджет и финанси
Нинова е готова с проект на Закона за събиране на вземанията