IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за гарантиране на влоговете плати още 30 млн. лева на бюджета

Фондът е възстановил общо 1,175 млрд. лева от заема, отпуснат за изплащане на гарантираните влогове в КТБ, планира да го върне предсрочно

11:56 | 11.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е извършил частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лева в бюджета, съобщиха от Министерството на финансите.

Така Фондът вече е възстановил общо 1,175 млрд. лева от заема, отпуснат за финансиране недостига на средствата за покриване на гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

Фондът сключи договор с правителството за отпускане на  заем в размер на до 2 млрд. лева в края на 2014 г. От тази сума усвоени бяха 1,675 млрд. лева при лихва от 2,95 на сто. Институцията има задължение да върне парите до 15 април 2020 г.

По-голямата част от главницата обаче вече е възстановена предсрочно, става ясно от съобщението, изпратено от финансовото министерство. Общият размер на изплатените лихви по заема в периода 2015-2017 г. възлиза на малко над 104,5 млн. лева.

Оставащата главница в размер на 500 млн. лева също ще бъде възстановена преди падежа на заема, планират от Фонда.

Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още