IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гечев: Липсват ни специализирани бюджетни фондове за привличане на инвестиции

5 млрд. лв. не стигнаха до българския бизнес тази година, пресметна депутатът от БСП

12:39 | 29.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span class="photo-source">Снимка: Pixabay</span></em></p>

Снимка: Pixabay

България трябва да следва европейската практика за създаване на специализирани инвестиционни бюджетни фондове за привличането на частни инвестиции. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Румен Гечев, депутат от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси, по повод дебата за Бюджет 2017.

Според него чрез Бюджет 2017 и рамката за 2018-2019 на практика българската държава абдикира от този процес. 

„За мен най-важна е инвестиционната политика и можеше с част от средствата за капиталови разходи да се направи специализиран инвестиционен фонд от 500 млн. лева“, каза депутатът.

Той напомни, че при правителството на Пламен Орешарски имаше такъв фонд (за финансиране от който общините кандидатстваха с проекти - бел. ред.).

„Такава е европейската практика и такива са и препоръките на ЕК за специализирани бюджетни фондове за привличане на частни инвестиции, затова е и публично-частното партньорство. Тук е различието ни с управляващите и това не е по оста ляво-дясно, а по икономическа рационалност", убеден е той.

„През тази година целенасочено бяха блокирани 5 млрд. лв. в нарушение на Закона за бюджета, а правителството го отчита като голям успех за бюджетната политика" - така Гечев отговори на въпроса откъде могат да дойдат средства за инвестиции.

"Това е направо престъпление от гледна точка на необходимостта на икономиката от увеличено държавно участие, тъй като тези средства не са стигнали до българския бизнес“, каза социалистът. 

По думите на Гечев не се очакват значими промени в Бюджет 2017 между първо и второ четене, защото това означава „промяна във философията на съставяне на бюджета, въвеждането на нови политики, което би било доста странно, защото законът се работи цяла година".

Той припомни, че няколко пъти БСП предлагат плоският данък да бъде заменен с прогресивно данъчно облагане. 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
QUANTUM
преди 7 години
Поредният некадърник. Ми направи бе...Оня ден чета как възхвалява ФИдел Кастро. Като си спомня само какво беше по Виденовото време. Няма срама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още