IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Вучева: Актуализацията на бюджета не е работа на този кабинет

Предложението за 4,5 млрд. лв. нов държавен дълг не е добро решение, смята икономистът

17:50 | 29.09.14 г.
Хр. Вучева: Актуализацията на бюджета не е работа на този кабинет

Актуализацията на бюджета не е работа на този кабинет. Това каза пред БНР икономистът проф. Христина Вучева по повод актуализацията на бюджета, подготвяна от служебния кабинет.

Тя посочи, че ако служебното правителство подготвя някакво предложение по бюджета за следващия редовен кабинет, то трябва да е в рамките на Закона за бюджета и поправки, които биха решили донякъде проблемите, свързани с набавяне на необходимите емисии пари за попълване на фискалния резерв, без да се коригират приходи, разходи и дефицити.

Според нея предложението за 4,5 млрд. лв. нов държавен дълг не е добро решение. „Би трябвало единственото увеличение на дълга да се предлага от следващото правителство, след като премисли каква част от този дълг е свързана с необходимост от попълване на фискалния резерв", каза Вучева.

Във връзка със заложените допълнителни пари за министерствата експертът каза, че поддаването на натиска за увеличаване на разходи ще бъде лош сигнал за всички, които работят с бюджетни средства. 

"Следващото правителство е най-добре, ако преценят, че има такава потребност, тези 448 млн. да се насочат към конкретните министерства, които имат потребност и които защитят, че имат потребност от такива пари. Това е истинският бюджетен подход. Това е и изискването на новия Закон за публичните финанси, който се прилага за първи път тази година”, напомни Вучева.

Приоритет трябва да бъде възстановяването на доверието в банковата система, каза още икономистът. И допълни, че външните наблюдатели не гледат добре на говоренето за банките у нас. До ноември при всички случаи трябва да се реши проблемът с КТБ, за да се успокоят хората, смята Христина Вучева.

Проф. Ганчо Ганчев – съветник на служебния премиер Георги Близнашки, също коментира предложението за ремонт на бюджета. Той твърди, че на практика бюджетът вече е актуализиран. „В смисъл, че не може да се изпълни приходната част така, както е планирана, в разходната също има корекции, което води до промени в дефицита, така че няма как да не се актуализира", каза той пред БНР. По негови думи има сериозни отклонения от параметрите, които са заложени в Закона за държавния бюджет.

Налице е неправилен разчет на риска при правенето на Бюджет 2014, смята Ганчев. "Никой не е предвидил проблеми в банковия сектор и никой не е предвидил дефлация", посочи той.

По повод предвиждането на средства за оздравяването на КТБ, а и на цялата банкова система проф. Ганчев заяви, че този въпрос ще бъде решен от следващия парламент. "На този етап това е по-скоро жест на добра воля, някакъв стремеж да се покаже желание да бъде решен този въпрос, отколкото някакъв фактически ангажимент", допълни той.

Според него бъдещото правителство трябва да работи сериозно с БНБ за намиране на решение, което да не изисква използването на средства на данъкоплатеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още