IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И АБВ поискаха увеличение на пенсиите

Реформаторите внесоха предложение за таван, според който размерът на държавната субсидия за една партия или коалиция не може да надхвърля 1,6 млн. лв.

17:52 | 28.11.16 г.
<p>
	Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въпреки заявките на депутати от повечето политически партии, че между двете четения на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет няма да бъдат внасяни предложения за промени, исканията за корекции в основния финансов закона на страната вече са факт.

От доклада за второ четене на ресорната парламентарна комисия за бюджета на  Държавното обществено осигуряване (ДОО) и държавния бюджет става ясно, че са внесени няколко предложения за увеличение на пенсиите от следващата година.

От АБВ предлагат най-малкото увеличение – с 10%. Идеята на хората на Георги Първанов е вместо досегашния коефициент за година стаж от 1,1 пр. п. в пенсионната формула догодина да бъде заложена тежест от 1,3 пр. п.
АБВ настояват и максималният осигурителен доход да се увеличи до 3 хил. лева, което ще увеличи и максималната пенсия. От партията са изчислили, че, ако исканията им минат, средното увеличение на пенсиите през 2017 г. ще е около 30 лв.

Партията иска и намаляване на базовия период за изчисление на обезщетението за безработица до 15 месеца, по-големи стимули за майките за по-ранно връщане на работа, увеличаване на минималното обезщетение за безработица до 9 лева на ден и разширяване на кръга на имащите право да получават обезщетение при безработица със студентите, които в момента нямат право на такова обезщетение, ако упражняват трудова дейност и изгубят работата си.

Майките, които се връщат на работа, преди детето им да навърши 1 година, да получават цялото си обезщетение за майчинство заедно със заплатата си, предлагат още от АБВ. Предложението на социалния министър Зорница Русинова е тези майки да получават половината от обезщетението си от НОИ.

Кабинетът предлага увеличение на възрастта и стажа за пенсия за всички категории труд. Така пенсиите ще нараснат с 2,4% заради увеличаването на тежестта на всяка година трудов стаж във формулата за изчисляването на пенсията, като се запазва „таванът“ на пенсиите в размер на 35% от максималния осигурителен доход (910 лева).

Най-голямото увеличение на пенсиите предлага независимият депутат Велизар Енчев. Според него те трябва да бъдат преизчислени от 1 януари с актуалния среден осигурителен доход, но липсва финансова обосновка колко би струвало това на бюджета. 

Въвеждането на твърда добавка за пенсиите също е част от искането на Енчев. Според него всеки над 75 г. трябва да получава допълнително от държавата 10 лв. към пенсията си, хората над 80 г. - 15 лв., а тези над 85 г. - 20 лв.

Както вече писахме, групите на Патриотичния фронт, "Атака" и партия "Народен съюз" са внесли две предложения за промени между първо и второ четене в законите за държавния бюджет и за държавното обществено осигуряване, които предвиждат минималната пенсия да бъде или 300 лв., или 200 лв. с преизчисляване на всички пенсии, отпуснати в предходни периоди. Според изчисления на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, това би струвало на бюджет минимум 1,2 млрд. лв. годишно

По Закона за държавния бюджет за догодина също не липсват предложения.

Патриотите предлагат планираните данъчните приходи да бъдат завишени с над 700 млн. лв. Правителството е заложило малко над 28 млрд. лв. по това перо, или с 2,4 млрд. повече от очакваното изпълнение за 2016 г.

Реформаторите и патриотите са внесли общо предложение за увеличение на бюджета на Министерски съвет в частта, включваща бюджета на Държавната агенция за българите в чужбина, със средства в размер на 1 млн. лв. за  подпомагане на дейности на организации на българите в чужбина, по критерии и процедура, предложени от Държавната агенция за българите в чужбина.

Въпреки обещанията на ГЕРБ, че ще се вслушат във волята на избирателите и ще се съобразят с резултатите от референдума, в законопроекта остава непроменен размерът на държавната субсидия за един получен действителен глас – 11 лв. От РБ обаче предлагат таван, според който размерът на средствата от държавната субсидия за една партия или коалиция не може да надхвърля 1,6 млн. лв.

Реформаторите са внесли и предложение за промяна в базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на заетите в МВР на 418 лв. Правителственото предложение е за 380 лв. от 1 януари 2017 г.

Съгласно записаното в макрорамката за 2017 г. максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 1,2 млрд. лв. От АБВ обаче предлагат догодина страната ни да се въздържа от натоварването с нови задължения.

От ГЕРБ са внесли предложение размерът на задълженията на общини - бенефициенти по програми, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство, за наложени финансови корекции и/или за предоставени безлихвени заеми от централния бюджет за финансиране на плащания по проекти с наложени финансови корекции за програмен период 2007 – 2013 г., неразплатени към 31 декември 2017 г., да се намали с 80 на сто. Размерът на задължението се намалява чрез сключване на тристранно споразумение между управляващия орган на оперативната програма, министъра на финансите и кмета на съответната община. В момента срокът е 31 март 2017 г.

За догодина са предвидени с 20 млн. лв. повече за ваучери за храна, с което общата годишна квота по Закона за корпоративното облагане става 280 млн. лв.

В рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет може да одобрява и да предлага на Народното събрание издаване на държавни гаранции по нови външни заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до левовата равностойност на 261 млн. евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Предстои утре бюджетната комисия в НС да приеме на второ четене Закона за държавния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване и бюджета на Националната здравно-осигурителна каса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още