Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Икономиката на България забави ръста си през третото тримесечие

Макар и с по-бавен темп БВП продължава да расте за второ поредно тримесечие на годишна основа

Икономиката на България забави ръста си през третото тримесечие

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Българската икономика е нараснала с 0,4% на годишна основа през третото тримесечие – значително забавяне спрямо ръста от 9,9% през предходния период. Това показват сезонно изгладените данни от експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Въпреки това периодът юли-септември е второ поредно тримесечие на растеж на годишна основа след поредицата от забавяния заради ефектите от борбата с пандемията. Това показва, че макар и с по-бавен темп, икономиката на България продължава да се възстановява.

Спрямо второто тримесечие на годината ръстът на икономиката според сезонно изгладените данни за периода август - септември е 0,9%.

БВП в стойностен обем и текущи цени

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на тази година БВП в номинално изражение достига 35,577 млрд. лева.

Реализираната добавена стойност в периода от август до септември е 30,652 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 74,9%, което в стойностно изражение възлиза на 26,633 млрд. лева.

През третото тримесечие на годината бруто капиталообразуването достига 7,235 млрд. лв. и заема 20,3% относителен дял в БВП.

Външнотърговското салдо е положително.

Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти

    БВП по тримесечия за периода 2005 - 2021 г. по средногодишни цени на 2015 година

Тримесечни изменения

През третото тримесечие на тази година спрямо второто БВП по сезонно изгладени данни нараства с 0,9%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 1,7%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходните три месеца е увеличението на крайното потребление с 1,8%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2021 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,4% спрямо година по-рано. Брутната добавена стойност нараства с 0,3%.

Крайното потребление регистрира ръст от 5,1%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 3% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година по сезонно изгладени данни.

Износът на стоки и услуги се увеличава с 12,5%, а вносът на стоки и услуги нараства с 11,1%.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Производителите у нас си мислят, че хората са балъци. Надуват цените на всичко, под паравана "всичко скача" и очакват хората да продължават да потребяват в същите количества. Няма как да стане. Цените в чужбина на основни хранителни стоки и стоки за бита са по 30-50-80% по-ниски в сравнение с нашите. Само надуват цените и реват за помощи и компенсации от държавата. Лакомията накрая ще им изиграе лоша шега. Оставяйте ги да фалират. В България безработицата е само 4,7%. Пуснете една вълна да мине, да видят останалите, че предимно трябва да се бачка, а не да се търси далаверата.
1
 
0
 
3
преди 2 месеца
"Още половин милиард лева нов дълг под формата на държавни ценни книжа се очаква да бъде изтеглен идния понеделник. От обявения аукцион на сайта на БНБ става ясно, че този път финансовото министерство предлага книжа със срочност 7 години и половина"
2
 
2
 
2
дядя Вова до: evlogi
преди 2 месеца
Няма значение, щом са ги пуснали да се кокорят и киризят - ситуацията е под контрол..
2
 
4
 
1
преди 2 месеца
Споко.Кирчо и Кокорчо ся ще го ускорят...упс, *** те не бяха ли точно те министри през третото тримесечие??

Още от Бюджет и финанси
Нинова е готова с проект на Закона за събиране на вземанията