Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Илиан Георгиев: Расте жилищното кредитиране, но се забавя фирменото

Промени в Закона за кредитните институции ще минимизират рисковете от банкови фалити, посочи главният изпълнителен директор на БАКБ

Илиан Георгиев: Расте жилищното кредитиране, но се забавя фирменото

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки пандемията се наблюдава ръст при жилищното кредитиране (в България - бел. ред.), тъй като хората държат да имат свой дом, търси се удобство в момент, когато много хора си останаха вкъщи, а лихвите са ниски. В същото време се увеличават и спестяванията. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка (БАКБ).

Още по темата

„На места се наблюдава обаче забавяне в кредитния портфейл по отношение на фирмите, а печалбите спаднаха с около 40% в цялата банкова система заради увеличаването на провизиите за лоши кредити“, коментира банкерът.

По думите на Илиан Георгиев пандемията се е оказала истинско предизвикателство за банките заради липсата на близък контакт с клиентите. Той обаче подчерта, че финансовите институции, които са имали развити дигитални услуги, са спечелили от това.

„Продължава преосмислянето на ролята на банковия офис в световен мащаб. Свиването на банковите мрежи ще е едно от нещата, които ще се случва заради необходимостта от намаляване на разходите. В нисколихвена среда и изисквания за допълнителен капитал става все по-трудно за акционерите да имат мотивация да поддържат такъв тип бизнес“, прогнозира банкерът.

По повод предстоящите изменения в Закона за кредитните институции главният изпълнителен директор на БАКБ обясни, че целта на част от промените е да се минимизират рисковете от банкови фалити, като се осигури възможност за повече контрол, повече надзор и възможност за изискване на допълнителен капитал.

Още по темата

Илиан Георгиев каза още, че се работи и в посока да не се допускат трансакции с цел изпиране на пари.

А по отношение на предложението кредитните институции и инвестиционните посредници, които работят на територията на България, да трябва да прилагат принципа за равно заплащане на мъжете и жените за труд, той е на мнение, че в нашата страна няма такъв проблем. „Заплащането не е свързано с пола, а с това кой с какво допринася за организацията“, посочи банкерът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Външният дълг на България се увеличава с 8,5% през септември