Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

"Инвестбанк" финализира сделката по придобиване на ТБ „Виктория"

Следващият етап от процеса е преобразуване на ТБ "Виктория“ чрез вливане в новия едноличен собственик

"Инвестбанк" финализира сделката по придобиване на ТБ „Виктория"

Снимка: Инвестбанк

"Инвестбанк" АД успешно финализира сделката по придобиване на 100% от акциите от капитала на Търговска банка "Виктория" ЕАД, съобщиха от "Инвестбанк".

Продажбата на акциите е регистрирана в "Централен депозитар" АД, след като банката с мажоритарен собственик Петя Славова получи необходимите одобрения от Българската народна банка и Комисията за защита на конкуренцията.

Още по темата

Това означава, че "Инвестбанк" е платила договорената със синдиците на Корпоративна търговска банка цена за финансовите активи. Те включват 100% от капитала на ТБ "Виктория" и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ "Виктория", като депозитът от близо 96 млн. лева дъщерната на КТБ банка трябва да върне на фалиралата банка.

От „Инвестбанк“ информират, че следващият етап от процеса, съгласно стратегията на банката, е преобразуване на ТБ "Виктория“ чрез вливане в новия едноличен собственик. Това ще доведе до повишаване стойността на балансовите активи на „Инвестбанк“, посочват от кредитната институция.

Investor.bg припомня, че ТБ „Виктория“ е дъщерна на Корпоративна търговска банка, която се намира в производство по несъстоятелност, като всички права на собственика и управителните органи са иззети и възложени на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките съгласно Закона за банковата несъстоятелност.

Обект на сделката е продажбата на 122 090 621 броя акции, като всяка от тях е с номинал 1 лев, представляващи 100% от капитала на „Търговска банка Виктория”.

От "Инвестбанк" заявиха пред КЗК, че с покупката на дъщерната на КТБ банка ще се постигне увеличение стойността на балансовите активи и кредитния портфейл на „Инвестбанк“, както и намаляване на общите административни разходи в резултат на оптимизация на централизираните операции и дейности.

От анализ за състоянието на банковия сектор от Управление „Банков надзор“ на БНБ от края на 2017 г. се разбира, че „Инвестбанк“ и ТБ “Виктория“ не попадат в определената от централната банка група на системно значимите банки.

„Инвестбанк“ има 2% дял от сумата на активите в банковата система, като заема 14 място, а ТБ “Виктория“ има 0,1% дял от сумата на активите и заема 17 място. След осъществяване на сделката обединената група ще има дял от 2,1% от сумата на активите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Задача 1 за Fintech: Балансът между регулациите и потребителите