Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Юлиан Войнов: Имаме едно от най-високите нива на диспропорция между доходите

Близо половината работещи в България се осигуряват на минимална заплата, докато средната е над хиляда лева, посочи финансистът

Юлиан Войнов: Имаме едно от най-високите нива на диспропорция между доходите

Снимка: Pixabay

България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите, които получава най-богатата част от населението и общата маса от хора, които работят в страната. Средното за Европейския съюз такова отношение е 3,6 пъти към 1, докато в България, според Евростат, то е 8 към 1.

Това каза по БНР финансистът Юлиан Войнов и допълни, че една много малка прослойка от хора получава значително над средното ниво не само в България, но и в ЕС, и когато се усреднят тези доходи, всъщност се получава наистина, че заплащането в страната се увеличава, докато статистиката ясно показва, че огромна част от хората всъщност получава изключително ниски доходи.

Още по темата

Той отчете, че близо половината работещи у нас се осигуряват на минимална заплата, а средната е над хиляда лева. По думите му плащането на ръка може да се случва само в малките бизнеси и обикновено е малка част от сумата, която се получава „на светло“, но смята, че икономиката у нас „изсветлява“.

“В момента финансовото състояние на държавата е изключително добро и предлаганите промени в данъчното законодателство имат отражение на европейски директиви. Въпросът е дали наистина стремежът на управляващите е да се съобразяват с европейското законодателство, или има и някакви други причини, например решаване на структурни проблеми с фискални средства”, посочи финансистът.

За пример той даде екологичния данък, с който се предлага промяна на облагането на автомобилите в България.

„Огромна част от автопарка в страната е изключително стар и амортизиран, а основната причина за това е финансовото състояние на българина, който, на базата на справката, представена миналата седмица от Министерството на финансите, 95% всъщност получават доходи под 2600 лева, а под 1000 лева са 1,7 милиона души, или 75% от населението. Възниква въпросът дали при тази икономическа ситуация в страната можем да провеждаме някаква политика, насочена за подобряване на икономическото равновесие“, риторично попита  Юлиан Войнов.

Финансистът напомни, че последният отчетен бюджетен излишък е от порядъка на 2,4 млрд. лева и изрази  опасение, че в края на годината “огромна част от това преизпълнение на бюджета ще бъде разпределено по усмотрение на Министерския съвет, без да минава през одобрението на парламента – така, както се случва вече трета-четвърта година в държавата”.

“Такива решения, разбира се, са изключително благоприятни за получателите на тези средства – като увеличение на заплатите на държавните служители, на учителите, на пенсиите и така нататък, но въпросът е, че не се минава през стандартната процедура, която е заложена в бюджета, а се вземат ад хок решения“, заяви Юлиан Войнов.

Според него „надали ще се стигне до нов заем“ въпреки казаното от министър Бисер Петков, че разходите за пенсии догодина са над 10 млрд. лева и е предвидено увеличение на заплатите в бюджетния сектор.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус