Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кабинетът отпусна още 5 млн. лв. за БНТ

Целта е държавната телевизия да изпълни задълженията си по договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги 

Кабинетът отпусна още 5 млн. лв. за БНТ

Снимка: Pixabay

На днешното си последно заседание Министерският съвет одобри допълнителен трансфер за Българската национална телевизия (БНТ) за 2017 г. в размер на 5 млн. лв.

От правителствената информационна служба съобщиха, че средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет и са предназначени за заплащане на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми във връзка с изпълнение на функцията на БНТ на обществена медия.

С одобряването на средствата се дава възможност на БНТ да изпълни задълженията си по договор за предоставяне на електронни съобщителни услуги за разпространение на телевизионни програми чрез наземно цифрово радиоразпръскване.

Бюджетът за 2017 г. на БНТ е 65,2 млн. лв., за 2016 г. е бил 65,1 млн. лв. С днешния трансфер издръжката на медията става 70,2 млн. лв. 

Още при приемането на държавния бюджет за 2017 г. (от който е част и този на БНТ), стана ясно, че парите за телевизията са недостатъчни.

Според генералния директор на БНТ Вяра Анкова с гласуваните от парламента средства телевизията не може да изпълни всички изисквания, заложени от законодателите и свързани с технологичното обновление. "Крайно време е да започне диалог, ако държавата няма достатъчно средства, как би трябвало да изглежда образът, лицето на обществената медия в България, защото обществените медии вече са с бюджет под този на албанската телевизия", каза Анкова пред народните представители през ноември. Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов я подкрепи, но до сериозно увеличение на средствата така и не се стигна.

От касовото изпълнение на бюджета на медията, публикувано на сайта на телевизията, се вижда, че приходите до края на ноември 2016 г. са в размер на 66,2 млн. лв., а разходите са над 68,2 млн. лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
277 млн. лв. са предвидени за увеличаване на пенсиите от 1 юли