Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране

Органът ще наблюдава процесите по планиране на преструктурирането на по-малките банки, така наречените по-малко значими институции

Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране

Снимка: Димитър Кьосемарливе, Investor Media Group

Подуправителят на Българска народна банка (БНБ), ръководещ управление „Емисионно" - Калин Христов, е определен за представител на финансовата институция в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на Единния съвет за преструктуриране (ЕСП).

От БНБ припомнят, че считано от 1 октомври 2020 г., България се присъединява към Единния механизъм за преструктуриране, заедно с присъединяването към Единния надзорен механизъм и началото на тясното сътрудничество между Българската народна банка и Европейската централна банка. 

Още по темата

Единният съвет за преструктуриране ще поеме функцията на орган за преструктуриране на значимите кредитни институции и трансграничните групи по смисъла на Регламент (ЕС) № 806/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 юли 2014 година за установяването на еднообразни правила и еднообразна процедура за преструктурирането на кредитни институции и някои инвестиционни посредници в рамките на Единния механизъм за преструктуриране и Единния фонд за преструктуриране и за изменение на Регламент (ЕС) № 1093/2010.

ЕСП ще наблюдава също така процеса по планиране на преструктурирането на по-малките банки, така наречените по-малко значими институции.

Като национален орган за преструктуриране на държава членка, участваща в Банковия съюз, Българската народна банка ще има представител в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП с еднакви права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Бюджетът на ДОО за 2021 г. - ще расте ли „дупката“ в НОИ?