IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Актуализацията на бюджета е важна заради три приоритета

Ако през септември Плана за възстановяване и устойчивост не се внесе, парите от ЕС през следващите 5-6 години ще са бюджетни трансфери, посочи икономистът

19:30 | 12.08.21 г. 1
Красен Станчев: Актуализацията на бюджета е важна заради три приоритета

Той очаква да има актуализация на бюджета. „През есента предстоят избори, а пенсионерите са почти половината от избирателите“, аргументира се Станчев.

„Ако не се гласува актуализация на бюджета, няма да има възможност да бъдат повишени пенсиите от есента, защото те са разход, равняващ се на 120-130 млн. лева на месец, посочи икономистът.

Според него тези пари трудно могат да се вземат и би било неразумно разходите на пенсии да се финансират с нови заеми. Въпреки мнението на Корнелия Нинова, която твърди, че има рискове от социална и икономическа криза без работещ парламент и правителство, Станчев е категоричен, че няма никакъв риск и не се вижда откъде би могъл да дойде.

„Имаме възстановяване на доверието в икономиката, имаме нарастване на инвестициите и промишленото производство и доверието на потребителите. В резултат на всички тези неща има преодоляване на спада на БВП от миналата година. Спадът ще бъде окончателно овладян до края на септември“, смята икономистът.

Той обаче препоръча освен актуализация на бюджета, да се направят законодателни промени в закона за енергетиката, които да донесат стабилност на България.

„Необходими са известни промени в закона, за да се изясни какво се случва при форсмажорни ситуации. По-конкретно - формулирането на цените на пазара за ден напред, уточни икономистът. – Ръководството на борсата или някой външен от Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да създадат лост, който да предотвратява договарянето на доставки на електричество в кратък срок с цени, които очевидно са със замисъл да взривят системата.“

Красен Станчев адресира и прекомерното забавяне на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, който трябва да бъде внесен в Брюксел.

Той се надява, че ще се предвиди технологично време Комисията да го прегледа, но като припомни практиката със съдбата на другите държавни планове смята, че процесът ще отнеме седмици.

„Ако през септември не се внесе, тази година няма да можем – тоест това няма да бъде план за възстановяване, защото икономиката ще се е възстановила. Ще е план за бюджетни трансфери от Европейския съюз за България през следващите 5-6 години.

„Авансовото плащане може да загубим, но цялата сума едва ли", предупреди експертът.

Трябва ли да се промени макрорамката на бюджета? Смяната на енергийния мениджмънт решение ли ще е за дългосрочните проблеми в енергетиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Какви глупотевини чутовни, а това човече било основател ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още