Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите на домакинствата през юли продължиха да падат

Фирмите спестяват при понижени лихвени нива или при незначително повишение в новите договори, отчете БНБ

Лихвите по депозитите на домакинствата през юли продължиха да падат

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите, които домакинствата са направили през юли, намаляват на годишна база или се запазват на същото ниво както преди месец, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ). При бизнеса движението на лихвените нива също е към понижение, но има и изключения.

Наблюденията на Investor.bg показват, че годишното понижение на лихвите при новите договори на гражданите е с 0,04 процентни пункта (пр.п.) при влоговете с договорен матуритет в левове и в евро. Към 31 юли спестяванията са олихвявани съответно – 0,15% и 0,18%.

В сравнение с юни 2019 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава. 

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

През миналия месец средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро на домакинствата запазват нивата си от 0,02% на годишна база спрямо юли 2018 г.

При влоговете с договорен матуритет в левове средният лихвен процент спада с 0,08 пр.п. до 0,25%, а по тези в евро – с 0,07 пр.п. до 0,22%. В сравнение с юли 2018 г. средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове и в евро остават почти без промяна съответно на нива от 0,06% и 0,07%.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

През юли фирмите са сключвали новите си спестовни договори с договорен матуритет в левове при среден лихвен процент по депозитите по-ниско с 0,10 пр.п. до 0,07%, а по тези в евро – с 0,09 пр.п. до 0,12%.
На месечна база средната лихва на депозитите с договорен матуритет в левове спада с 0,02 пр.п., а по тези в евро нараства с 0,10 пр.п.

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове на бизнеса през юли за една година остава почти без промяна на ниво от 0,01%, а по овърнайт-депозитите в евро се повишава с 0,01 пр.п. до 0,01%.

В сравнение с юли миналата година средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0,10 пр.п. до 0,11%, а по тези в евро нараства незначително до 0,16%.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

От банковата статистика се вижда, че през юли основният лихвен процент (ОЛП) е 0,00%, като запазва нивото си на годишна и на месечна база.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през миналия месец e -0,41%. За една година той се увеличава с 0,09 пр. пункта, а в сравнение с юни 2019 г. – с 0,04 пр.п.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през юли 2019 г. е 0,43%, като за една година намалява с 0,49 пр.п., а спрямо юни 2019 г. се повишава с 0,11 пр.п.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври