Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Маринов: Предотвратените щети от иззети горива и цигари растат със 70%

Няма пропуснати вериги, които да не са проверявани през последните две години, твърди министърът, визирайки обектите на Веселин Марешки

Маринов: Предотвратените щети от иззети горива и цигари растат със 70%

Младен Маринов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предотвратените щети за бюджета от иззети горива и цигари нарастват със 70% през 2018 г. спрямо предходната. Това поясни в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

През 2017 г. са били конфискувани нелегални горива и тютюневи изделия за 16 млн. лв., а през миналата - за 27 млн. лв. Това според него показва, че усилията за борба с контрабандата са постоянни и системни. Друг резултат от тях е нарастването на приходите в бюджета, добави той.

Маринов уверява, че танкерите с горива се следят от стъпването им в икономическата зона на България, както по море, така и по Дунав, до разтоварването на пристанище, а след това и разпространението по бензиностанциите.

В ход е картографиране на всички обекти за търговия с горива, добавя той. 

Още по темата

Запитан дали проверките включват и бензиностанции, собственост на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки, министърът отговори, че няма пропуснати вериги, които да не са проверявани през последните две години. Няма защитени от проверки, но това не е показател, че непременно има нарушения, добави той.

„Не бих казал, че проверките за контрабанда на горива са по сигнал на Българската петролна и газова асоциация, те вървят още от създаването на междуведомствения контрабанден център, но до този момент може би не са били във фокуса на обществото“, каза министърът в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Ново е надграждането на този център, като след нареждане на премиера бе създадена организация всички информационни и контролни системи в различните органи, контролиращи вноса, разпространението и продажбата на горива да се обединят в него. За да може да се прави анализ за резултатите и тенденциите, на разминаванията. Нашите усилия са да контролираме процеса от самия внос на горивата до продажбата им. В ход е картографирането на всички обекти, които са регистрирани за търговия с горива и петролни продукти“, съобщава още министърът.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви