Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Общините ще определят такса смет по нови правила от 2019 г.

Според БСП промените ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите

Общините ще определят такса смет по нови правила от 2019 г.

Снимка: БТА

След бурни дебати депутатите приеха промените в Закона за местните данъци и такси, предложени от кабинета, които въвеждат принципа „замърсителят плаща“ при определяне размера на таксата за битови отпадъци.

112 народни представители гласуваха „за“, 38 бяха против, а 33 се въздържаха. 

Още по темата

Според законопроекта общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

Предлага се водеща основа за определяне таксата да бъде количеството на битовите отпадъци.
Така, както е внесен в парламента, проектът предвижда новите правила да действат от 2019 г. Миналата седмица обаче представители на общините призоваха за отсрочка от една година, т. е. Промяната да влезе в сила през 2020 г.

От БСП гласуваха „въздържал се“, защото според социалистите новите промени ще доведат до повишаване на такса смет за гражданите.

„Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, коментира Дора Янкова от левицата. Тя припомни на управляващите, че са обещали да не вдигат налози и добави, че общините изобщо не са готови за промените.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обаче бе категорична, че местната власт трябва да бъде по-гъвкава. „Никой не задължава общинните да приемат само една основа за изчисляване на такса смет, тя може да бъде и комбинация. Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година“, посочи Стоянова.

Опитите да бъде въведен принципът "замърсителят да плаща" започнаха още през 2013 г.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс и преките инвестиции ще са във фокуса на седмицата