IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава ангажиментът на правителството към повишаването на учителските заплати

Премиерът заяви, че още в бюджетната прогноза за 2020 г. са разчетени допълнителни 360 млн. лева

13:15 | 05.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов потвърди ангажимента си за повишаване на учителските заплати. Той направи това чрез публикация във Facebook.

„Още в бюджетната прогноза за 2020 г. са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи учителски заплати, което е поредната стъпка към обещанието ни за двойно увеличение в рамките на мандата“, посочи той в рамките на поздрава си по случай Международния ден на учителя.

Още през май миналата година министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че е приоритет на правителството да удвои възнагражденията на учителите. По думите му тогава стъпки за постигането на това са заложени в бюджетите от 2018 до 2021 г.

През юли 2018 г. пък беше подписан Колективният трудов договор в предучилищното и училищното образование, с планирано влизане в сила на мерките от 1 януари тази година.

В него беше предвидено увеличение на минималните заплати на учителите и другите педагогически специалисти от 760 на 920 лева. Съгласно текста старшите учители и възпитатели трябва да получават стартови възнаграждения в размер на 955 лева, а главните – сумата от 1005 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още