Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

П. Вълков: Механизмът за възстановяване и устойчивост ще предпази от рецесия

Мерките в момента са насочени по-скоро към стимулиране на потреблението и бизнеса, за да отчете ръст икономиката, посочи началникът на "Трежъри" в ББР

гледано: 1496   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Настоящите мерки на правителството определено не са антиинфлационни. Класическите мерки срещу инфлацията са много болезнени и включват преминаване през рецесия и висока безработица. Средствата от Плана за възстановяване и устойчивост обаче ще помогнат на Европа да избегне рецесията тази година. Тази прогноза направи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие.
Още по темата

„Въпросът е какво се стремим да направим – да увеличим номиналния ръст или да се опитаме да преборим инфлацията. Мерките в момента са насочени по-скоро към стимулиране на потреблението и бизнеса, за да може икономиката да отчете ръст. Всички прогнози действително съкращават растежа, но ние говорим за реален ръст, а не за номинален“, коментира той.

Финансистът напомни, че тази година очакваме номиналният ръст за българската икономика да бъде 15%. Той посочи, че по-големите постъпления от данъци и такси ще даде възможност на правителството да погаси по-лесно дълга и да финансира нови политики.

Д-р Вълков обаче смята, че очакваните повишения в основните лихвени проценти на ЕЦБ все още не са взети предвид при прогнозите за ръст тази година. „Към момента икономистите следят инфлацията дотолкова че тя да не се разпростира до други сектори, а само до горивата и храните“, посочи той.

По думите му всички данни, които оборват това твърдение „стряскат централните банки“.

„Вчера видяхме, че в Америка двете най-големи търговски вериги Target и Walmart публикуваха негативни прогнози за приходите си тази година, което означава, че потреблението ще се влоши. Това стряска централните банки и ги прави още по-агресивни и клонящи към увеличаване на лихвите“, анализира ситуацията д-р Вълков.

Според него през последните години бизнесът и държавите в Европа „приеха ниските лихви за даденост и това създаде нестабилно и нерационално очакване, че евтиното финансиране ще продължи завинаги“.

Вълков отбелязва, че в последните месеци кредитните пазари „не са замръзнали, но са силно ограничени“ и инвеститорите стават прекалено внимателни, когато купуват дълг на държави от региона. Той отбеляза, че те искат по-високи премии и предположи, че това ще окаже негативно влияние на инвестициите до края на годината.

Ще успеят ли публичните инвестиции да компенсират с вложения в дългосрочни проекти досегашното забавяне? Какво влияние може да окаже това дългосрочно?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Иначе казано - само чудо може да ви спаси :) А чудесата са към края си...

Още от Бюджет и финанси
Банка ДСК с ново дигитално решение за бизнеса