IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът не одобри исканията за повече пари за култура и за БАН

Няма да има повече средства за фонд "Ин витро" и за подобряване на условията в затворите

12:49 | 02.12.15 г.
Парламентът не одобри исканията за повече пари за култура и за БАН

Депутатите отхвърлиха при второто четене на Бюджет 2016 исканията за повече разходи в бюджета на социалното министерство, удвояването на парите за Фонд "Ин витро" и увеличаване на парите в бюджета на културното министерство.

Няма да бъдат заделяни и повече средства за Българската академия на науките (БАН), макар и всички партии, с изключение на ГЕРБ, да предложиха увеличаване на парите за Академията между първо и второ четене на държавния бюджет.

От БСП - Лява България определиха липсата на достатъчно средства за БАН като "геноцид срещу българската наука". Мариана Тодорова от АБВ посочи, че частният сектор няма възможност да отделя средства за иновации и това е роля на държавата. "Едва 15% от българските предприятия дават пари за научна и развойна дейност", каза тя и допълни, че страната ни изостава трайно спрямо останалите страни в ЕС по отношение на разходите за научни изследвания и иновации. 

Бюджетът на БАН и през тази година ще бъде малко над 73 млн. лева. От самата институция настояха с писмо до Народното събрание за увеличаване на бюджета до поне 97 млн. лева, което ще подобри работата на Академията, ще даде възможност за увеличаване на заплатите, както и да задържи младите учени у нас. 

Отхвърлено беше и предложение на ДПС за повече средства за Министерството на образованието и науката, с които да се подобри достъпът до висше образование и качеството му.

Между първо и второ четене на Бюджет 2016 бяха увеличени разходите за персонал в бюджета на здравното министерство - с 12 млн. лева. Отхвърлено обаче беше искането за повече пари по фонд "Ин витро" - от 12 млн. лева до поне 24 млн. лева.

Настимир Ананиев (Реформаторски блок) посочи, че това е реформа в две посоки - по демографската криза, както и за "натиск върху събираемостта на акциците", защото повечето средства за фонда ще дойдат именно от повечето приходи от събиране на мита и акцизи.

Според изчисленията на депутата с повечето средства във Фонд "Ин витро", годишно децата, родени след асистирана репродукция, ще бъдат поне 900. В първата половина на тази година Фондът е финансирал 1 400 инвитро процедури и са родени 450 деца.

Депутатите не приеха и отпускането на повече пари за социалното министерство, отправени от БСП - Лява България и АБВ. По време на дебатите от двете партии посочиха, че средствата по Националния план за заетостта, младежката безработица и политиката за хората с увреждания, са недостатъчни.

Депутатите отхвърлиха и предложението на ДПС за увеличение на бюджета на Министерството на правосъдието с 20 млн. лева, предназначени за подобряване на условията в затворите - и за задържаните, и за работещите там. България често получава критики от международни институции и организации за лошите условия в арестите и затворите. 

В Народното събрание продължава работата по приемането на бюджета за догодина. Вчера беше одобрена финансовата рамка, както и бюджетите на НЗОК и на ДОО

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
... има и по-нататък. За тези нови 4 000 гигатона СО2 ще им трябват още по-нови 1600 гигатона, за които пък от друга стана ще им трябват още 640 гигатона, а за да изчистят и тези супер-нови 640 гигатона ще им трябват още 256 гигатона, за които пък ще им трябват по-нататък 102.4 гигатона. И всичко щеше да бъде много точно, ако рециклираха СО2 в нещо полезно - но те не предлагат да рециклират СО2. Правят безкраен химично и биологично неразградим спам от СО2 и го складират където и както намерят за добре, както прави 10 000 + 4 000 + 1600 + 640 + 256 + 102.4 + ... + ...Ако искат да правят някаква нормална енергетика ще трябва да измислят нещо друго.Като начало може да си направят един ветрен парк на брега на морето и един офшорен парк за вълнова енергия в морето ... и да започнат да синтезират водород от вода ... и бензин от водород, вода и въглероден двуокис, примерно. След това слагат на ТЕЦ-а една газова турбина на водород и метан (ДВГ) ... и продължават да се упражняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: 'макар и всички партии, с изключение на ГЕРБ'Добре, че има някой който да разбира от системата на БАН и да е наясно, че на тези хора каквито и пари да им се дадат ще се изпотрошат.Най-новият хит в БАН е, че щели да правят нанокатализатори за очистване на въздуха от РМ10 и това се представя като 'гребена на вълната' в науката и хитът на всички хитове.Явно БАН както обикновено са в абсолютна когнитивна безпомощност и функционална неграмотност да дефинират проблема с климатичните промени по същество.Никой не очаква от тях да правят наноканцерогени за да чистели други канцерогени от въздуха без да са наясно с биологичните и здравни последици от своята некомпетентност.От тях се очаква да разработят нови технологии за преход към ниско-въглеродна и чиста енергетика, а не да разработват нови канцерогени и да си правят духовни *** с някакви 'чисти' въглища, без дори да им имат аритметиката.За чисти въглища за 10 000 гигатона СО2 ще им трябва още 40% енергия -т.е.нови 4000 гигатона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още