IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Увеличаваме разходите за пенсионерите и децата догодина

От опозицията критикуваха замразяването на социални разходи в бюджета на Министерството на труда за 2016 г.

10:22 | 02.12.15 г. 1
Калфин: Увеличаваме разходите за пенсионерите и децата догодина

Разходите в Бюджет 2016 са с около 2 млрд. лева повече спрямо 2015 година, от които 380 млн. лева допълнително ще са разходите за социални плащания. Това коментира от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той взе думата по време на дебатите по Бюджет 2016, който се гледа на второ четене в Народното събрание. Вчера беше приета рамката на бюджета за следващата година.

Според Калфин основната част от увеличените разходи за догодина са насочени основно към пенсионерите и децата.

По време на дебатите от опозицията критикуваха замразяването на средствата за борба с безработицата и недостатъчните средства за деца с увреждания. Затова и от АБВ и БСП поискаха увеличение на разходите на социалното министерство. В крайна сметка обаче в пленарната зала това не беше подкрепено. Общите разходи на социалното министерство ще са 1,109 млрд. лв.

От АБВ, която е част от управляващото мнозинство, искат повече пари по Националния план за заетостта, за младежката безработица, както и за политиките за хората с увреждания. Общото увеличение на разходите на социалното министерство, предлагано от АБВ, е в размер на около 55 млн. лева.

От партията настояват и за повишаването на заплатите на специалистите, които работят в Агенцията по заетостта и за социално подпомагане, които получават по-ниски заплати от социалните помощи, които разпределят, посочи депутатът Мариана Тодорова.

БСП Лява България поиска увеличение на разходите на Министерството на труда в размер на малко под 80 млн. лева. Статистиката показва, че водещо притеснение на българите е да не останат без работа, посочи депутатът Корнелия Нинова. Затова и предложението на червените е да се увеличат парите по Националната програма за заетост от 73 млн. лева на 100 млн. лева. Допълнителните средства за децата с увреждания са 7 млн. лева.

Ивайло Калфин обаче беше категоричен, че през тази година има сериозен ръст на заетостта до над 3 млн. заети, което не се е случвало от 2008 година. "Икономиката открива работни места, а не Министерството на труда и социалната политика", заяви той.

По отношение на политиката за децата с увреждания социалният министър посочи, че политиката за тях е откриване на дневни центрове, каквато е и европейската практика. "Именно тези центрове облекчават родителите и семействата на деца с увреждания, а не увеличение на средствата "с 50 лева на месец".

Той допълни, че се увеличава броят на личните асистенти - от 15 хил. на 30 хил., като голяма част от личните асистенти на деца с тежки увреждания са техните родители.

Калфин коментира още, че планираните реформи за следващата година ще спестят средства в системата, които могат да бъдат разходвани за социални нужди. Предвижда се и промяна в работата на лекарските комисии, установяващи уврежданията.

Нито един министър не е доволен от средствата, които получава от бюджета през 2016 година и се търсят допълнителни ресурси за финансиране на политиките, каза Калфин на депутатите. Един от източниците са средствата от европесйките фондове. Така социалният министър отговори на критиките от лявата част на залата, че правителството разчита изключително много на европейско финансиране за социална политика и ръст на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
993
преди 8 години
Кажи му името и не го обиждай... ;-) Никога няма дa стане Master :-D С пари всеки може, а реформи НИКАКВИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още