IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове възстановиха доходността през второто тримесечие

До края на годината ще бъде уреден начинът на изплащане на втора пенсия с промени в Кодекса за социално осигуряване, посочиха от БАДДПО

16:18 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителния съвет на БАДДПО. <em>Снимка: БАДДПО</em></p>

Управителния съвет на БАДДПО. Снимка: БАДДПО

Доходността по партидите в частните пенсионни фондове се възстанови през второто тримесечие на годината след срива през март. Това съобщи Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

В БАДДПО отчитат, че нетните активи на частните пенсионни фондове нарастват с 854 млн. лв. за периода април - юни, като се отчита ръст от 228 млн. лв. във фондовете за ДЗПО от началото на годината.

Обща информация за допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) по трите основни пенсионни продукта за периода от 1 април до 30 юни по предварителни данни, подадени от деветте пенсионни компании, показва, че в частните пенсионни компании броят на осигурените лица е над 4,786 милиона души.

Нетните активи на фондовете към 30 юни са 15,839 млн. лева и нарастват с 5,7%  (854 млн. лв.). При универсалните пенсионни фондове (УПФ) ръстът е с 5,92% (753 млн. лв.), при професионалните пенсионни фондове (ППФ) нетните активи се увеличават 4,41% (51 млн. лв.), а при доброволните пенсионни фондове (ДПФ) – с 4,53% (50 млн. лв).

От пенсионната асоциация отчитат, че доходността за второто тримесечие на тази година за всички видове фондове е положителна.

Нивата на среднопретеглена доходност през второто тримесечие са положителни, което се дължи на нарастващите оценки на финансови инструменти на международните капиталови пазари.

След резките спадове през месец март, в резултат на пандемичната криза и ефектите върху световната икономика и пазарите, показателите и цените на капиталовите инструменти и борсовите индекси се възстановиха съществено, което подобри представянето на фондовете за този период, отчитат в БАДДПО.

Средната доходност на годишна база и при трите пенсионни фондове е на плюс, като при УПФ тя е 3,09%, при ППФ -  2,50%, а при ДПФ – 3,44%.

Положителното развитие се дължи както на по-спокойната пазарна среда и възстановяване на световните финансови пазари, така и на активните действия, предприети от пенсионно-осигурителните дружества чрез прилагане на подходящи инвестиционни подходи, стратегии и методи. За същия тримесечен период на предходната година постигнатата доходност от управление на активите на УПФ е 1,63%, на ППФ е 1,3%, на ДПФ е 1,33%.

За първото тримесечие при всички инвеститори по целия свят имаше отрицателна доходност, докато българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари до около 5%. За този кратък период от време размерът на временно снижените доходности обаче е значително по-малък от натрупаната положителна доходност в предходни години, пресмятат пенсионните компании.

Фондовете работят с натрупване и въпреки временните спадове и за първото тримесечие беше отчетено само намаляване на натрупаната положителна доходност, докато акумулираните вноски и пенсионните спестявания на осигурените лица са съхранени и умножени.

През 2019 г. фондовете за допълнително пенсионно осигуряване реализираха още по-високи стойности на доходността, като средно претеглената доходност, постигната от УПФ е в размер 6,49%, а за ППФ е 5,81% и за ДПФ е 6,48% (по данни на Комисията за финансов надзор).

В резултат на активното управление и предприети защитни мерки за преструктуриране на портфейлите, пенсионни компании ограничиха въздействието от спадовете на международните финансови пазари до средно 2,9% за полугодието, уточниха от асоциацията.

„Сривът на борсите в края на март се отрази върху пенсионните фондове по света, включително българските“, коментира Даниела Петкова, член на ръководството на БАДДПО и председател на управителния съвет на ПОК "Доверие". Тя обясни, че сделките, които са сключили дружествата надхвърлят 2 млрд. лева и парите за втора пенсия са управлявани активно от дружествата въпреки голямата волатилност и флуктуация на пазарите.

Даниела Петкова съобщи, че до края на годината трябва да бъде уреден начинът на изплащане на втора пенсия, тъй като първите пенсионери, които ще имат право на нея, ще завършат трудовия си стаж в края на 2021 година. Тя напомни, че по проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване се работи от три години и пенсионните компании имат уверението на социалния министър Деница Сачева, че ще се приеме до края на тази година.

По думите й размерът на пенсиите с допълнителното осигуряване ще зависят от срока, в който са правени вноски, от гаранциите и от прогнозируемия период. Първите, които ще получат втора пенсия догодина са жени.

Петкова изказа съжаление, че досега пропадат опитите да се убеди държавата да не прекъсва осигуровките в пенсионните фондове по време на майчинството, което рефлектира върху размера на пенсията.

„Пенсията от първия стълб - т.е. държавното осигуряване, трябва да бъде редуцирана единствено за периода на осигуряване и в частен фонд, а не за целия осигурителен период на новите пенсионери“, категорична е Петкова, която определи това като несправедливо.

От асоциацията на пенсионните компании настояват бъдещите пенсионери да получават информиран избор при прехвърляне на натрупаните средства по пенсионните си партиди и това да не става само пет години преди пенсиониране. Сега ограниченията се свеждат до „прозорец от три месеца“, в който трябва да се прецени откъде да вземаш пенсия – от първия или втория пенсионен стълб. 

Даниела Петкова потвърди, че много от хората се заблуждават, че имат партида в НОИ и парите им могат да се онаследяват. НОИ не е капиталов фонд, а принципът на преразпределение при него е солидарен и за пенсиите отиват 63% от вноските на работещите, а другите се осигуряват от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още