Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Андронов: Финтех компаниите са катализатор за иновации в банките

Банковият ни сектор в най-добро състояние от 1989 г. насам, посочи председателят на Асоциацията на банките в България

гледано: 2678   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Финтех компаниите работят на фрагменти и нямат цялостни решения. Те станаха катализатор на иновационното направление на банковата дейност, дадоха му един тласък, провокираха самите банки да се концентрират върху иновациите. Това коментира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в предаването „Светът е бизнес“на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Финтех компаниите са интересни, иновативни, те измислят нови решения, но това, което им липсва, е капитал. Те не могат да осигурят сами реализацията на тези идеи в мащаби“.

Андронов добави, че тези компании правят иновации и решения само в отделна фаза или елемент на банковото посредничество.

Няма финтех, който да е измислил модел, който да замени цялото посредничество с безбройните услуги и продукти, които банките предлагат, посочи той.

„Финтех компаниите станаха катализатор самите банки да инвестират стотици милиарди в иновации. Това в момента, в резултат и на финтех компаниите, се превърна в най-голямото състезание между банките в света. Технологично развитие, в което инвестиции от порядъка на 2 млрд. евро изобщо не се броят за големи. В резултат на това големите международни банки в иновационните си центрове създават стотици идеи, много повече, отколкото всички финтех компании, взети заедно“.

Що се отнася до криптовалутите, Андронов коментира, че това не е тема на банкерите, а на хората, които обичат лотарии.

„Подобни схеми и организации, които работят с низките страсти на хората за бързи печалби, е имало винаги – цялата история е пълна с такива сюжети. Общо взето и този е такъв“.

По отношение на изминалата година председателят на Асоциацията каза, че както българската икономика, така и банковият сектор на България не са били в по-добро състояние от 1989 година насам.

„Асоциацията на банките в България изпраща една юбилейна година, защото през тази година нашата асоциация отбеляза 25-ия си рожден ден. За нас това е една година на равносметка, защото си дадохме сметка за всичките трудности и изпитания, през които мина асоциацията вече 25 години, включително и тази година не ни липсваше напрежение, имаше доста изпитания и предизвикателства“.

Накъде върви Европа след Brexit! Ще има ли уеднаквена фискална политика в ЕС? Лошите кредити ли създават проблеми на европейските банки? Вижте повече във интервюто!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
ЕЦБ даде зелена светлина за промените в Законите за БНБ и за кредитните институции