Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Илиев: Промените в Закона за БНБ не отговарят на изискванията на ЕЦБ

В законопроекта не се уточняват понятия като независимост на централната банка, посочи журналистът

гледано: 1838   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Промените в Закона за Българската народна банка (БНБ) не отговарят и на една трета от изискванията, които България трябва изпълни, за да може Европейската централна банка (ЕЦБ) да пристъпи към преглед на качеството на активите, като това е първата задължителна стъпка за присъединяването към европейския банков съюз.

Още по темата

Това коментира журналистът Петър Илиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgariа.

"Промяната в законодателството трябва да е в няколко посоки. Едната е пълната независимост, която включва три фази. Трябва да се гарантира, че БНБ няма да може да кредитира пряко структури на държави от ЕС. На второ място трябва да се уточнят правните норми спрямо изискванията на ЕЦБ, посочи той. – Необходимо е да се уточнят понятия като независимост и кога може член на управителния съвет на централната банка да бъде подвеждан под отговорност.“

Петър Илиев смята, че третото важно изискване на ЕЦБ липсва в законопроекта. Според условията на финансовата институция при предсрочно освобождаване на член на управителния съвет на БНБ, той трябва да има право да обжалва решението пред компетентен съд.

„Към момента българското законодателство не позволява на ЕЦБ да изисква информация от българските банки, да проверява отчетите им, да налага надзорни препоръки или мерки, напомни той.

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
9
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Някой изненадан, че приетите закони не отговарят на изискванията на ЕЦБ? Те, вярно, че законотворците ни не са особено умни, ама чак пък толкова...
4
 
4
 
1
преди 4 месеца
Сега законодателят пренебрегва качествата на ползваните пари и основни дейности на Българската народна банка. Тези слабости подсигуряват нарастване на щетите и провалът на правителството.

Още от Бюджет и финанси
Експерт: Радослав Миленков има качества за подуправител на БНБ