Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Планът за възстановяване ще е готов за внасяне в ЕК до седмица

Документът е изпратен за съгласуваност в Брюксел и в момента се извършват някои корекции, коментира служебният финансов министър

Планът за възстановяване ще е готов за внасяне в ЕК до седмица

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Планът за възстановяване е внесен за предварителна оценка в Европейската комисия (ЕК) и в момента се извършват корекции на предложението, но до следващата седмица документът ще е готов за внасяне в Брюксел. Това съобщи пред депутатите в комисията по бюджет на Народното събрание служебният министър Асен Василев.

Депутатите обсъждат предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета за 2021 година. На първо четене в комисията вече бяха одобрени проектите за увеличаване на пенсиите от 1 октомври и бяха обсъдени парите в НЗОК.

Василев коментира, че очаква до края на месеца да има редовно правителство, което да внесе Плана за възстановяване. Ако и третият мандат се провали, служебният кабинет ще трябва да работи до края на годината и тогава те ще депозират искането за средствата от европейската схема за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса, стана ясно още от думите на Василев.

Още по темата
Според служебния министър одобрението от Брюксел след официалното депозиране отнема около 1-2 месеца и все още има шанс страната да получи авансовото плащане до края на годината. Тези средства са предвидени в актуализацията на бюджета и съответно - вече разходени.

Като цяло служебният кабинет очаква "тежка COVID криза" в следващите два месеца и затова приходната част на бюджета е актуализирана, дори и на синдикатите да се оплакват, че заложените приходи са "твърде консервативни". Нужно е и преразпределение на разходите, като е предвидено намаление на разходите за администрацията с 3%, обясни още финансовият министър.

България и Нидерландия са единствените две страни, които още не са внесли своите планове за възстановяване. Нидерландия беше една от страните, които остро се противопоставяха на създаването на тази схема, която предвижда голяма част от сумите да бъдат под формата на грантове, а другите - безлихвени заеми за членовете на ЕС. Средствата в новия фонд се набират чрез емитиране на европейски облигации.

Процедурата по одобрение за останалите планове вече премина и Брюксел започна да изплаща първите аванси. Испания например получи 9 млрд. евро от предвидените средства в средата на август.

Основата на Плана за възстановяване беше изготвена от правителството на ГЕРБ, но бившите управляващи отказаха да го внесат, защото очакваха следващите управляващи да имат собствен поглед за проектите в него. Документът на няколко пъти беше преправен и част от проектите, предвидени от ГЕРБ, действително отпаднаха, а други бяха добавени.

Преди дни депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров предупреди, че бавенето не поставя под риск парите, които страната може да получи по европейската схема, но заплашва жизнеспособността на проектите и предвидените реформи, записани в Плана.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
Този План ще напълни единствено и само портфейлите на олигарсите и тарикатите , без нито грам Развитие за България .

Още от Бюджет и финанси
Търговският дефицит на България през август надхвърли 260 млн. евро