IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойчо Кацаров: При лош COVID сценарий новият бюджет на НЗОК ще издържи

Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета на Здравната каса на първо четене

14:32 | 24.08.21 г. 2
<p>
	Комисия по бюджет и финанси. На снимката: Мика Зайкова, Гълъб Донев, Стойчо Кацаров. <em>БГНЕС</em></p>

Комисия по бюджет и финанси. На снимката: Мика Зайкова, Гълъб Донев, Стойчо Кацаров. БГНЕС

Със забележки около методиката на НЗОК за сумите, заплащани за медиците на първа линия, бюджетната парламентарна комисия прие на първо четене проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г.

Новите разчети за финансовата рамка на НЗОК бяха приети в бюджетната комисия, като единствено от ГЕРБ се въздържаха.

Припомняме, че актуализацията на държавния бюджет според финансовия министър Асен Василев е направена при допускане на тежка COVID криза.

Предложената актуализация на бюджета на НЗОК не би трябвало да претърпи промени и при лош сценарий с разрастването на коронавирусната пандемия, каза здравният министър Стойчо Кацаров в рамките на дебатите.

„Бюджетът е напрегнат, но в рамките на допустимото при всички условности на неяснотата, пред която сме изправени“, заяви той. Повишаването на заболеваемостта от коронавируса е избързало във времето, но няма ръст на общото количество болни, уточни министърът. 

Към днешна дата не се налага да се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, каза още Стойчо Кацаров. По думите му пандемията е настъпила по-рано от очакваното. „Не искам да се ангажирам с прогноза кога ще е пикът на заразата. По принцип стъпвам на становищата на експертите. Те не са еднозначни”, уточни министърът.

Кацаров обясни, че нарастване на случаите се наблюдава не само в България, но и в почти всички съседни страни. „Част от прогнозите са, че предстоящата вълна ще бъде по-лека. Тази прогноза се опира на това, че 15-16% от населението е със завършена ваксинация. Немалка част от хората са се срещали с вируса. Това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна. Никой обаче не може да каже със сигурност”, посочи здравният министър.

В бюджета е включено и амбулаторно лечение на COVID. Стойчо Кацаров очаква като цяло с този ход да се намалят общите разходи за лечение на болни с COVID в болнични условия. Пакетът ще е много ефективен в предложения вариант, отбеляза министърът. Възможността за лечение у дома ще намали натиска върху болниците, но и общите разходи за лечение ще се намалят, защото този разход в амбулаторни условия са по-ниски в сравнение с болничното лечение, заяви министърът на здравеопазването.

Общо разходите за COVID мерки за тази година ще са около 3 милиарда лева, като сумата включва мерките, свързани с лечение и здравни грижи, както и мерките за подпомагане на бизнеса, включва и 50-те лева за пенсионерите, разясни заместник-финансовият министър Виолета Лорер.

Управителят на НЗОК Петко Салчев отбеляза, че средно на месец са необходими около 120 млн. лева за лечение на коронавирус извън трансферите и останалата дейност.

Според проекта на кабинета приходите и разходите на НЗОК за тази година са 5,5 млрд. лева. Разходите на НЗОК за борба с COVID пандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева, каза по време на изслушването в комисията министърът на здравеопазването.

Актуализацията, предложена от кабинета, включва увеличение на приходите по бюджета на НЗОК за 2021 г. със 134,5 млн. лв. и съответно увеличение на разходите със 134,5 млн. лв. Средствата са необходими за финансиране на нарастването на разходите за лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, повишаване на цените на отделни медицински дейности и осигуряване на адекватно финансиране и усложнената епидемична обстановка.

От тях 46,4 млн. лв. са за закупуване на над 1,5 милиона дози ваксини. Близо 114 млн. лв. са за допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, а 32,6 млн. лв. са за персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19 за структурите на МЗ - РЗИ, ЦСМП, НЦЗПБ и ДПБ за периода август - декември при прилагане на актуализирана методика от 1 юни 2021 г.

Малко над 81 млн. лв. ще отидат за предоставяне на допълнителен трансфер по бюджета на НЗОК за 2021 г. за заплащане на изпълнителите на медицинска помощ на допълнителни възнаграждения за работа на първа линия по време на обявена извънредна епидемична обстановка за периода август – декември 2021 г. Общо 34,6 млн. лв. са предвидени за лекарствени продукти за лечение за COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
на тебе какво да ти пуснем ... триото годжи мутафчийски-кантарджиев - кунчев ше ти пасва най добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Абе какво го пускате този антиваксър. Неговия метод е който оцелее оцелее това е ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още