IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет прие актуализацията на бюджета с допускане на тежка COVID криза

Министърът на финансите има бележки по бюджета на НЗОК, които ще се уточняват

13:47 | 26.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) са подкрепили проектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на Здравната каса.

Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъдиха проектите на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г., на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., както и на промените в Закона за държавния бюджет на България за 2021 г., предава БТА.

Предстои единствено бюджетът на НЗОК да бъде уточнен, а актуализацията на държавния бюджет по думите на финансовия министър е направена при допускане за тежка COVID криза.

"Това, което служебното правителство предлага като изменение и допълнение в съответните бюджети, е да може държавата до края на годината да продължи да функционира нормално, в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително в държавния бюджет, за да не допуснем превишение на дефицита, а всъщност с 0,5 процента се намалява дефицитът по закона за бюджета за 2021 г.", каза Гълъб Донев. Той уточни, че допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от страна на данъци и акцизи, както и от социални и здравни вноски.

Повишение на разходите има в почти всички бюджети, посочи вицепремиерът Гълъб Донев.

В политиката за здравеопазването е заложено повишение, което да може да поеме плащанията, които се дължат от бюджета към системата на здравеопазването. Повишение има и в областта на социалната политика, където се предлага преизчисление на пенсиите с тежестта на осигурителния стаж във формулата. Заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително мярката, която е за месечната финансова помощ за пенсионерите, които са с доходи под линията на бедност. Предвидени са и допълнителни плащания към семействата с деца до 14-годишна възраст - ако се наложи затваряне на тези ученици, родителите да може да получат съответната подкрепа.

82 млн. лв. допълнително са заложени по Закона за личната помощ, защото там има превишение на ползвателите.

Служебният министър на финансите Асен Василев уточни, че тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза, подобна на тази през ноември и декември миналата година.

„Заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий. Плащанията, които са необходими и към бизнеса и здравната система, също са съобразени с такъв сценарий. Те са условни - ако не се случи такава криза, плащанията ще са доста по-малки. Ако се случи такава криза, те ще бъдат осигурени. Идеята на тази актуализация е парламентът да прецени и идвайки едно ново правителство, да има финансов ресурс да се справи с потенциално тежка вълна на Covid до края на година, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки по отношение на финансите на държавата“, посочи Асен Василев.

В рамкикте на извънредното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че Асен Василев не приема предложения от управителя на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ Петко Салчев проектобюджет на здравния фонд, допълва БГНЕС.

„Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма да бъде съгласувана от Министерството на финансите в този вид“, каза служебният министър на финансите Асен Василев.

„В този бюджет липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, които са предвидени да бъдат по бюджета на НЗОК. И освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация не трябва да бъдат включени в бюджета", заяви той.

Василев обясни, че това не е ново изискване и тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там, където се администрира в момента – Агенцията за социално подпомагане.

"Ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив. Иначе предлагам да не обсъждаме въобще бюджета на НЗОК", призова министърът. 

От думите на управителя на касата проф. Петко Салчев стана ясно, че в проекта на бюджета на НЗОК се предвиждат до края на годината постъпленията да са в размер на 134,5 млн. лв., като от здравноосигурителни вноски те ще бъдат 105 млн. лв. и от трансфери за здравно осигуряване - 29 млн. лева.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" коментира, че не може да си обясни за какво е спорът и че Касата плаща според описаното в Закона и подчерта, че по-скоро подкрепят проектобюджета. "Тези 3 млн., които се местят от джоб в джоб не е добре. Най-добре е касата всичко да си прави и процесът да е подреден", заяви той.

От АИКБ изразиха принципна подкрепа и добавиха, че имат резерва спрямо съотношението доболнична и извънболнична помощ.

От Българската стопанска камара се въздържаха от подкрепа, а от Българската търговско-промишлена палата коментираха, че принципно го подкрепят, както и от КРИБ, Съюз за стопанска инициатива.

Стана ясно още, че в следобедните часове днес ще има заседание на НЗОК, на което ще обсъждат проектобюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а за тебе вазелин гласят ... нали си у белио свет ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а за тебе вазелин гласят ... нали си у белио свет ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а за тебе вазелин гласят ... нали си у белио свет ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 2 години
Още ще ви дерат :) При това смешното е, че го прави служебно правителство, докато обявява повишена събираемост и анулира измамни сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още