IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на пенсиите от 1 октомври мина на първо четене в комисия*

Актуализацията на пенсиите няма да доведе да допълнителен дефицит и нарушаване на финансовата стабилност на страната, каза Асен Василев

15:51 | 24.08.21 г.
<p>
	<em>Комисия по бюджет и финанси - Кирил Ананиев и социалният министър Гълъб Донев. Снимка: БГНЕС</em></p>

Комисия по бюджет и финанси - Кирил Ананиев и социалният министър Гълъб Донев. Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година.

Дебатът за увеличението на пенсиите от 1 октомври очаквано разпали страстите в бюджетната комисия. Дали подходът на служебния кабинет за повишение на пенсиите е справедлив и ефективен, или води до неравенства, спориха депутатите в комисията, преди да одобрят проектобюджета на служебния кабинет.

Според проекта на правителството, внесен в края на юли в парламента, консолидираният бюджет на Държавното обществено осигуряване по приходите и трансферите е с обща сума 15,1 млрд.  лева.

С приетата актуализация  от 1 октомври тази година ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават и социална добавка, за да се изравни доходът им с линията на бедността, която е 369 лева, посочи социалният министър Гълъб Донев. Над 413 хиляди пенсионери ще получават месечна подкрепа през системата на социалното подпомагане до линията на бедност. 

Социалният министър поясни, че 50-те лева доплащане към пенсиите няма да бъдат загубени, а точно обратното - ще получат повече към това, което са получавали до момента до размера на линията на бедност.

ГЕРБ пък предлагат вместо 50 лева всеки месец пенсионерите да получават добавка от 100 лева до края на епидемичната ситуация. Това обяви бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

В отговор Гълъб Донев посочи, че няма наличен финансов ресурс за подобна мярка.

На въпрос защо не е предвидено увеличение на максималния осигурителен доход, Донев отговори, че е привърженик на това, защото увеличава приносът на работещите към системата и приходите в ДОО, но само за три месеца до края на годината не е уместно, тъй като пренастройката на системите ще създаде напрежение за този кратък срок.

Увеличението на пенсиите не нарушава бюджетната рамка, заяви финансовият министър Асен Василев. Предложеното увеличение се побира в бюджетната макрорамка за догодина.

Приходната част е достатъчно силна, за да поеме разходите за здраве, за пенсии и да останат 3 млрд. лева за допълнителни политики и непредвидени разходи, които правителстовто може да прави, коментира Василев.

Актуализацията на пенсиите няма да доведе до допълнителен дефицит и нарушаване на Маастрихстките критерии за финансова стабилност на страната, каза още Асен Василев.

По никакъв начин не се нарушава бюджетната дисциплина и дългосрочната бюджетна рамка, а дори позволява да се намали дефицитът, заяви той.

С актуализацията на бюджета дефицитът за тази година ще бъде 3,6 на сто от БВП. Министерството на финансите планира дефицитът по бюджета да се свие до 3% през 2022 година и до 2,3% през 2023 година.

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика* също одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г., внесен от служебното правителство. Предложената актуализация на пенсиите беше подкрепена от всички парламентарни групи без ГЕРБ-СДС, които гласуваха с "въздържали се", пише БТА. Всички народни представители заявиха, че между първо и второ четене ще внесат предложения от името на парламентарните групи, но на този етап е важно процедурата да тръгне.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев представи предложенията за промени, като посочи, че те са пакет от мерки, които целят трайно по-висок доход от пенсии както на настоящи, така и на бъдещи пенсионери.

С предложените промени се гарантира, че всички около 2,8 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., каза Донев. Той изнесе данни, според които увеличение над 50 лева на пенсиите ще получат 1 млн. 132 хиляди души, средно около 86 лева увеличение, 944,5 хиляди души ще получат под 50 лева, средно 38 лева, като в това увеличение попадат минималната пенсия, пенсиите, несвързани с трудовата дейност и максималната пенсия, заради ограничението от тавана.

Предвидена е промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. Със законопроекта се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение средно с 12,5 на сто на пенсиите.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

Паунита Петрова от "Има такъв народ" посочи, че партията ще предложи минималната пенсия да стане 370 лева, така тя ще е над линията на бедност от 369 лева за тази година.

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идаме " Мая Манолова, която не е член на комисията, но гостува по темата, защото, по думите й, я намира за изключително важна, припомни, че партията вече е внесла законопроект за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход за 2018 г. и смята това за задължителна стъпка в бъдещ парламент, ако се цели справедливост и премахване на дисбаланса между старите и новите пенсии. Тя посочи, че от групата си дават сметка, че в конкретния момент предложението на служебния социален министър е възможното с оглед на ситуацията и състоянието на държавната хазна, затова от "Изправи се БГ! Ние идавме " ще подкрепят законопроекта, като ще внесат предложение за 369 лева минимална пенсия.

Деница Сачева от ГЕРБ каза, че от ПГ ще предложат 100 лева месечно за всички пенсионери до края на пандемията, като това ще е целева помощ за пандемията. По думите й промени в пенсионния модел би трябвало да се правят от редовен, а не от служебен кабинет, защото за промените някой трябва да поеме политическата отговорност.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че парламентарната група подкрепя законопроекта с уговорката, че го прави, защото трябва да стартира процедурата. Той заяви, че е започнало наддаването за минималната пенсия, в което ДПС няма да участва, защото така има риск след време всички пенсии да бъдат изравнени. По думите му размерът на минималната пенсия се увеличава с 13,3 на сто, а максималният се вдига много малко, като така се демотивират младите хора да участват с реални доходи в системата.

Цецка Бачкова от "Демократична България" заяви, че ПГ ще подкрепи предложението на първо четене, но ще внесе предложения между двете четения. Тя отчете, че не се решават проблемите за ножицата между старите и новите пенсии, въпреки безспорното достойнство на това, че законопроектът връща основните принципи на пенсионното осигуряване. ПГ на Демократична България също няма да участва в "наддаванията " за минималната пенсия.

Георги Гьоков от БСП, който е и председател на комисията, каза, че БСП ще подкрепи на първо четене актуализацията на пенсиите, защото това е стъпка в правилната посока, но увеличението само компенсира 50-те лева, а не решава разликите между старите и новите пенсии. Той отчете като грешка, че няма и намек за вдигане на максималния осигурителен доход, а не това е бил замисълът на създателите на пенсионно-осигурителната система.

* Допълнена към 18.15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още